Underlaget för uträkningen är FIFAs regelverk, men för uträkningens skull lade de en snittid på situationer som domaren inte ska ta med i sin bedömning, exempelvis den tid det tar att kasta ett inkast eller för målvakten att slå en inspark, så länge det inte maskas. Sedan utgick de från den snittiden och lade på tid för varje sekund som gick över. Den enda av de mätta matcherna som det lades till för mycket tid i, var Sveriges match mot Tyskland. Den totala tilläggstiden i matchen skulle ha varit 8.56, men domaren Szymon Marciniak lade till 17 sekunder för mycket. Det framgår emellertid inte var differensen var som störst, i första eller andra halvlek.
SVT:s expert, den förra domaren Jonas Eriksson, tycker att det är bra att diskussionen om tilläggstiden tas upp, men att det är svårmätt.
– Jag tror inte riktigt att de siffrorna stämmer, om ett lag får en hörna och samma lag får en hörna direkt efter, så tar det inte 45 sekunder att slå den. Däremot så är det intressant att se hur lång tid bollen är i spel.
Bollen lite i spel mot Sydkorea
I Sveriges premiärmatch mot Sydkorea så var bollen, enligt Fivethirtyeights uträkningar, bara i spel under drygt 51 av matchens 90 minuter. En känsla som Jonas Eriksson delar.
– Matchen mot Sydkorea var otroligt förryckt. Domaren blåste sönder matchen. När jag dömde så försökte jag ge mycket fördelar och kanske låta spelet fortsätta om det var frispark i försvarszon eller mittplan.
Hur skötte du tiden när du var aktiv domare?
– Jag hade en tidschef, min assisterande domare Daniel Wärnmark, som höll koll på varje byte, skadade spelare, maskningar och sådant som vi ska lägga till tid på. Sedan rapporterade vi till fjärdedomaren som visade upp skylten. Men vi tog inte med varje tresekunders-fördröjning av spelet, utan då var det en känsla.
– Man skapar problem som domare om man lägger till exakt tid bara för sakens skull. Om båda lagen är nöjda med 1-1 så lägger man kanske till två minuter istället för tre.
VAR liten del av tilläggstiden
VAR har diskuterats mycket, inte minst för hur lång tid varje beslut tar i förhållande till tilläggstid. Enligt Fivethirtyeights uträkning så har VAR stått för en väldigt liten del av tilläggstiden under VM, och det är en bild som Jonas Eriksson delar.
– Jag tycker att besluten har fattats snabbt. Sedan är det mer tveksamt vilka beslut som har fattats i alla lägen.
Någon generell lösning för hur fotboll ska komma till bukt med problem med tilläggstiden och spela ser Jonas Eriksson. Ett förslag som den tidigare domarbasen Bosse Karlsson lade fram, var att fotbollen kunde införa effektiv speltid från den 85:e minuten.
– Det är kanske ett bra förslag, men fotbollen har alltid velat ha ett regelverk som gäller överallt. Det ska gälla samma regler på prästängarna i division sju i Sigtuna, som under VM och börjar man ändra för mycket så kommer regelverket bli olikt.
– Alternativet är kanske att man spelar längre, säg 2X50 eller 2X55, så man får rätt speltid, men fotbollen är nöjd med 2x45. Man vet hur lång en match är, när den börjar, när den slutar och när man kan gå till studion. Men det har hänt mycket regelförändringar de senaste åren, så FIFA har öppnat upp för utvecklingen.