Foto: Bildbyrån

Jonas Eriksson efter tumultet: Ta bort kontroversiella storbilds­repriser

Uppdaterad
Publicerad

Tumultet som uppstod när storbildsrepriser visats efter Hammarbys bortdömda mål mot Kalmar ledde till en anmälan från domaren.

Experten och tidigare proffsdomaren Jonas Eriksson är starkt kritisk till repriserna.

– Om man kan inte kan se på reprisbilderna om domaren gör rätt eller fel... Det säger allt om att vi inte ska ha storbildsrepriser på kontroverisella situationer, kommenterar Jonas Eriksson händelserna som utspelade sig på Tele 2 Arena på söndagen.

– När man visar en situation inför en stor publik skapas en masspsykos, en hysteri och tryck som gör arbetsmiljön orimlig.

Domarexperten berättar att anledningen till att Sef – Föreningen Svensk Elitfotfotboll – har sagt nej till att följa Uefas och Fifas exempel var att för att förhöja publikupplevelsen för dem som är på plats.

– För framtiden kan jag säga att om man tar bort dessa kontroversiella beslut från storbildsskärmarna så kommer vi inte få mindre människor på arenorna. Det är ingen som säger ”jag kommer inte gå på fotboll om jag inte får se kontroversiella beslut på storbildsskärmarna”, säger Eriksson.

”Vi såg ett alldeles utmärkt beslut i går”

Det var i matchen mellan Hammarby och Kalmar som Bajens avbytare Vladimir Rodic sprang efter linjedomaren när han sett reprisbilder.

Huvuddomaren Mohammed Al Hakim menar att ”det är åt helvete”.

Om man tar bort misstänkta kontroversiella beslut från storbildsskärmarna skapas en annan atmosfär, menar han.

– Tvärtom, vi kan skapa en bättre miljö där fler kommer gå på fotboll och en bättre miljö för domarna. Vi såg ett alldeles utmärkt beslut i går, ändå blir det upprört och otroligt starka känslor.

– Folk ska få se snygga mål och dribblingar, bra insatser, men när det är kontroversiella situationer bör man välja att inte visa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.