Foto: SVT/TT

Vanligaste domarfrågorna – här är Jonas Erikssons svar

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Eriksson, SVT-expert och domarprofil, har fått många frågor under fotbolls-VM. I går svarade han på tittarnas frågor i en chatt hos SVT Sport. Här är en sammanfattning.

När Jonas Eriksson svarade på frågor i SVT Sports chatt handlade många av frågorna om VAR.

Eriksson svarade bland annat på om det är VAR som kallar på domaren vid en straffsituation.

”VAR kollar alla straffar, det vill säga om domaren blåser så kollar VAR och säger OK eller föreslår att domaren tittar själv på skärmen (vid fel straff).Om domaren inte blåser, som i fallet med Marcus Berg, kollar VAR alltid situationen ändå och om man anser att det är straff säger man till domaren: 'vi vill att du kollar på situationen på skärmen.'”

Blivit en trend

Jonas Eriksson höll med flera av dem som ställde frågor om att det känns som att det blivit vanligare med spelare som avsiktligt försöker störa straffläggaren efter införandet av VAR.

”Det verkar ha blivit bli en trend. Framförallt har spelarna sett att man FÅR göra det utan att bli varnad, och då fortsätter det bara.”, skriver Eriksson.

Andra frågor handlade om en spelare kan bli varnad om denne ryker ihop med en medspelare eller till exempel skriker könsord till medspelare.

”Det spelar ingen roll vem man ropar till: motspelare, domare, medspelare, ledare eller publik. Straffet blir detsamma. Det spelar ingen roll om man slår en medspelare eller motspelare. Det ska vara ett rött kort. Om du slår en medspelare i eget straffområde så blir det rött kort och straff till motståndarna.”

Få gula kort

Jonas Eriksson ger domarinsatserna hittills i VM betyget okej.

”För många domare har varit lite ojämna och fram för allt inte vågat ta stora beslut – utan låtit dessa hantera av VAR. En bra domare är en bra domare – även med VAR. En dålig domare är fortfarande en dålig domare – även med VAR.”

”Att UEFA bara har 10 domare från Europa är helt galet, vi har de bästa domarna, med bäst utbildning och störst respekt bland spelarna. Det har visat sig redan och kommer att visa sig tydligare framöver i turneringen.”

En annan fråga Eriksson besvarade var varför så få gula kort delats ut för tröjdragningar under VM.

”Domarna har en tendens att inte vilja visa kort överhuvudtaget, att behålla korten tills det verkligen behövs. Och då använder dom främst varningarna för tröjdragningar i samband med väldigt lovande anfall. Frustrerande kan jag tycka. En spelare som drar i tröjan gör det i ett enda syfte: att förstöra för sin motståndare.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.