Blir det riktigt gräs på Tele2 Arena om några år? Foto: Bildbyrån

Konstgräs-förbud kan bli verklighet i allsvenskan: ”En väg att gå”

Uppdaterad
Publicerad

I den nederländska ligan klubbades nyligen ett förbud mot konstgräs på toppnivå.

Även i Sverige skulle krav på antingen riktigt gräs eller hybridgräs kunna bli verklighet, där klubbarna med konstgräs får ekonomiskt stöd för att ställa om.

– Det kan vara en väg att gå, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist till SVT Sport.

– Jag hoppas att vi kan få våra kommuner och Svenska fotbollförbundet att ta bort konstgräset, sa Andreas Granqvist nyligen i hd.se.

Även AIK:s Henok Goitom kritiserade nyligen konstgräset, som han inte vill se mer utav. Kanske kan de få som de vill framöver – i alla fall delvis.

2016 föreslog Malmö FF att hela allsvenskan skulle spelas på riktigt gräs, och frågan utreds just nu inom SEF – elitklubbarnas samarbetsorgan. Att det ska bli ett rent konstgräs-förbund är en långsökt tanke, men ett genomförbart alternativ kan vara en egen intern överenskommelse om att antingen ha riktigt gräs eller så kallat hybrid-gräs (en mix mellan riktigt gräs och konstgräs) där det är möjligt.

Frågan är bara vem som ska betala för klubbarna som i så fall behöver ställa om från konstgräs. Kommunerna, som ofta äger arenorna, är knappast sugna på att ta den kostnaden. Men följer man den nederländska modellen får klubbarna med konstgräs ekonomiskt stöd för omställningen från en gemensam pott. 2020/2021 får inga matcher i den nederländska ligan spelas på konstgräs.

– En sådan gemensam pott kan möjligen vara en väg att gå om klubbarna enas om det. Då kanske det kan gå, säger Mats Enquist.

Ska det bli av måste klubbarna komma överens om en gemensam policy, och det blir en utmaning. I allsvenskan har 10 av 16 konstgräs idag, och även i superettan är det en stor variation.

AIK:s supportrar med en banderoll ”Nej till plastgräs i svensk fotboll” inför matchen i Svenska cupen mellan AIK och Jönköpings Södra.

– När det är omröstningar så räcker det i teorin med en knapp majoritet för att klubba ett beslut, men det är inte så vi jobbar. Vi vill ha stort stöd för besluten. Sedan skulle det ju kunna vara så att superettan-klubbarna lägger ner sina röster och bara de allsvenska lagen röstar om beslutet skulle röra enbart allsvenskan, säger Enquist.

En detalj som möjliggör en satsning på en konstgräs-fri allsvenska är det nya tv-avtalet som träder in efter kommande säsongen. Discovery tar över tv-rättigheterna, och bland annat Aftonbladet har uppgivit att avtalet är mer än dubbelt stort som det föregående per säsong – från 245 miljoner kronor till 540.

– Sedan är det inte alltid så enkelt att få till bra gräs. Folk tror att bara för att det går i England så borde det automatiskt gå här också. Men de har golfströmmen och helt andra förutsättningar ekonomiskt. Det är inte lätt att ha en bra gräsplan i Östersund för rimliga kostnader till exempel, säger Enquist,

De här hybridplanerna, hur tåliga är de? Skulle skicket vara spelbart om man till exempel hade konserter på det och några dagar senare spelade match?

– Det är svårt att säga nu. Multiarenorna är ett eget kapitel. I vissa fall kanske det skulle vara billigare att ha naturgräs och byta hela den några gånger per år istället, som de gör på Friends. Men vi har hybridgräs nu hos Öster, Göteborg och Malmö och de planerna ser hittills väldigt lovande ut, avslutar Enquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.