Kritiken stor mot Fifa och Qatar efter VM-hotellens nej till homosexuella

Uppdaterad
Publicerad

I går kunde SVT Sport, DR och NRK visa att flera VM-hotell antingen vägrar ta emot homosexuella, eller uppmanar dem att inte visa att de är just homosexuella. Nu är kritiken mot Fifa och Qatar stor runt om i världen – inte minst från det internationella spelarfacket, Fifpro.

– Det finns en oro för att åka dit, säger styrelseledamoten Caroline Jönsson till SVT Sport.

20 hotell som listas på fotbolls-VM:s hemsida rekommenderar homosexuella att inte visa att de är just homosexuella om de vill boka rum.

Tre låter inte homosexuella boka rum överhuvudtaget.

Det kunde SVT Sport, tillsammans med norska NRK och danska DR visa igår, efter att reportrar varit i kontakt med samtliga VM-hotell – och uppgett av de var homosexuella.

Undersökningen har fått enorm uppmärksamhet världen över, och har tagits upp av stora medier i samtliga världsdelar.

”Spelare beskriver ett obehag av att åka”

Många är kritiska. Bland annat det internationella spelarfacket, Fifpro.

– Jag tycker att det är alarmerande. Vi har en situation där man har sagt att det är okej att åka, men vi ser ju att det inte är okej att åka överallt, säger den före detta landslagsmålvakten Caroline Jönsson, som är styrelseledamot i Fifpro.

– Undersökningen visar ju att det är okej på vissa hotell, men att det är förenat med fara på vissa ställen där polisen har kommit och gripit folk. Sen är det en osäkerhet: Hur kommer det att bli? Funkar det eller funkar det inte? Många av våra spelare beskriver det: Att det finns ett obehag av att åka dit.

Om det finns HBTQI-personer som åker till Qatar, tror ni att de kan känna sig trygga?

– Vi i Fifpro är oroliga över att det finns en risk att åka, att om man hamnar man på fel ställe kan man inte garantera tryggheten. Vi kan skydda våra spelare som är där, men klart att det finns  oro när man åker till ett sådant land.

RFSL: ”Ett PR-knep”

Även RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter) är upprörda över uppgifterna i granskningen, och deras kommunikations- och påverkanschef Felix König ser inte att det sker någon större utveckling i landet.

– Det verkar tyvärr mest som ett PR-knep när man säger att man jobbar med det. De säger ju att alla ska vara välkomna, men er undersökning visar att det inte är så då även de hotell som rekommenderas har dålig attityd till HBTQ-personer, säger König, och fortsätter:

– Jag tänker också: De homosexuella spelare, journalister och supportrar som funderar på att åka, hur ska de ställa sig? Från vårt håll skulle vi ha väldigt svårt att rekommendera någon att åka dit. Och vi vet ju många profiler som har sagt att de är rädda och funderar på att inte åka av rädsla, och det är en allvarlig sak.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.