Damallsvenskan satte rekord i korsbandsskador 2012 – då hela 18 spelare ådrog sig den allvarliga knäskadan.
– Det blev nästan som en rörelse: ”Vi måste göra allt i vår makt att för undvika att det blir ett sådant här rekord igen”, säger Matilda Lundblad.
Riktigt så illa har det inte varit sedan dess. Men i fjol var siffrorna dystra.
Då hade tolv spelare fått en korsbandsskada redan efter fem omgångar – och när ligan hade avslutades i november hade 15 spelare ådragit sig knäskadan.
”Fortfarande ett mysterium”
I dag vet man att korsbandsskador är vanligare hos damer än herrar. Men man vet inte riktigt varför.
– Man har tittat en del på kvinnor, men det skulle absolut behövas mycket större skadestudier på damsidan, liknande som man har på herrsidan, säger Matilda Lundblad och fortsätter:
– Det är fortfarande ett mysterium varför de dyker upp.
Under puberteten är det som mest kritiskt. För killar hänger explosivitet, styrka och snabbhet med – men så är det inte för tjejer i samma ålder.
– För man in sådana träningsprogram, som knäkontroller, på juniornivå på damsidan kan man förebygga två tredjedelar av svårare knäskador. Där har man sett ett jätteresultat.
KLIPP: Tre frågor om korsbandsskador i damallsvenskan (24 juli 2020)
”Tar inte tillräckligt med ansvar”
Men det gäller att föra in kontrollerna vid rätt ålder.
– Den absolut största orsaken är att det inte finns tillräckligt med kunskap inom flickakademier och damklubbar om skadeförebyggande träning. Fotbollsklubbarna tar inte tillräckligt med ansvar, säger Lundblad.
– Har man inte den kunskapen om de här förebyggande programmen, då ska man inte kunna driva en damförening. Utan det här ska en av grundpelarna, det måste alltid finnas. För det får enormt stora konsekvenser med främre korsbandsskador.