Magdalena Eriksson firar mål när Chelsea vann mot Aston Villa med 4-0. Foto: Bildbyrån.

Magdalena Eriksson: ”England har tagit facklan – och professionaliserat damfotbollen”

Uppdaterad
Publicerad

Den fransk-tyska Champions League-dominansen har varit allenarådande.

Men länder som England och Spanien är på väg att springa ifrån de gamla fotbollsgiganterna, säger Chelseas Magdalena Eriksson inför helgens semifinaler.

– Bara för att man har varit en ledande nation för några år sedan så betyder det inte att det är så i dag, säger Eriksson.

Lyon har fem raka Champions League-titlar. Och i ett något längre perspektiv är det i princip bara tyska lag som kunnat utmana den franska stjärnklubben.

Sedan 2008 har turneringen vunnits av antingen Lyon eller ett lag från Bundesliga, Wolfsburg, Frankfurt, Potsdam och Duisburg.

Men det håller på att förändras.

”Damfotbollen tar steg hela tiden”

England, Spanien och Italien har alla satsat allt mer på sina damligor de senaste åren, och det börjar ge resultat.

– Det är viktigt att hänga med i utvecklingen. Bara för att man har varit en ledande nation för några år sedan så betyder det inte att det är så i dag. Damfotbollen tar steg hela tiden, säger Chelseabacken Magdalena till TT.

– Jag tycker att England har varit den nya nationen som tagit facklan och verkligen professionaliserat damfotbollen till nya nivåer. Spanien likaså. Förhoppningsvis följer Frankrike och Tyskland efter.

Super League nådde milstolpe

Barcelona tog sig till exempel till Champions League-final redan för två år sedan och är nu åter framme i semifinal, mot Paris SG. I den andra semifinalen ställs Chelsea mot Bayern München.

För engelska Super League nåddes en milstolpe när bankgiganten Barclays gick in som titelsponsor för högstaligan 2019, en annan när Super League nyligen skrev på ett historiskt tv-avtal för de kommande tre åren med Sky och BBC, värt motsvarande 285 miljoner kronor.

– Jättehäftigt. Det är roligt att få vara med på den resan och att få vara på plats och se när det händer. Att se att ligan blir attraktiv och stora spelare från andra länder och stora stjärnspelare från USA vill komma och spela i den engelska ligan, sa Chelseas Jonna Andersson till SVT tidigare i april.

Lockat amerikanska stjärnor

Men det finns fortfarande en del jobb att göra, säger Eriksson.

– De fyra-fem bästa klubbarna är väldigt proffsiga när det handlar om anläggningar och de resurser som spelarna har. Men där bakom är det fortfarande ett litet glapp till de andra.

Magdalena Eriksson är inte förvånad över att amerikanska stjärnor som Morgan, Samantha Mewis, Tobin Heath och Rose Lavelle valt Super League framför andra europeiska ligor.

– Jag tror att många tittar på England som en spännande liga. Till exempel med det här nya tv-avtalet, det känns som att det inför varje säsong är någonting nytt som händer. Det är en liga som alla vill spela i, där det är bäst konkurrens och tuffast matcher, säger Eriksson.

KLIPP: Chelsea klart för semifinal i Champions League (31 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.