Under måndagen samlades ÖFK:s spelartrupp för säsongens första gemensamma träning på Jämtkraft Arena. Då dök Daniel Kindberg upp på planen.
Inför ögonen på Östersunds-postens reporter sågs Kindberg hålla ett kort anförande för spelarna.
Enligt Mathias Rasteby, ÖFK:s nya ordförande sedan 12 mars, var mötet planerat sedan innan. Han säger till ÖP att Kindberg hade ”fått ett okej på att säga good bye typ”.
”Det var ett snabbt möte, avklarat på några minuter”
För SVT Sport utvecklar han sitt uttalande.
– Det var kanske en lite slarvig formulering, men han ville förklara för spelarna från sin egen horisont att han inte har något uppdrag för klubben längre. Det sade vi okej till, säger Mathias Rasteby.
Du säger till ÖP att Kindberg har samma rättigheter som gemene supporter, men brukar vanliga supportrar gå in på planen och hålla möte med spelarna?
– Nej, och från och med nu gäller det för honom också. Vi sade bara okej till i går. Det var ett snabbt möte, avklarat på några minuter. Helt odramatiskt.
Kindberg: var inget avsked
Daniel Kindberg har en annan bild av händelsen:
”Jag hade inget avsked med spelarna, och det vi säger till varandra stannar hos mig!“ skriver han via sms till ÖP.
– Jag kan inte uttala mig om hans perspektiv, säger Mathias Rasteby.
Daniel Kindberg har inte längre en formell roll, men hur är det med informella roller?
– Nej nej, han har ingen roll alls.
Bollen ligger hos hovrätten
Turerna kring Daniel Kindberg har varit många. Den 5 november dömde Ångermanlands Tingsrätt den före detta ÖFK-ordföranden på sju punkter, bland annat grov trolöshet mot huvudman, trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.
Påföljden blev tre års fängelse och näringsförbud under fem års tid. Daniel Kindberg har överklagat domen till hovrätten.
Bakgrunden är i korthet att Daniel Kindberg misstänks ha pumpat in pengar i ÖFK via bluffakturor, som slussats mellan olika företag med hjälp av de två medbrottslingarna ”Sollefteåbon” och ”Peabmannen”. Alla tre nekar till brott.
ARKIV: Kindberg efter domen: ”Det är en rättsskandal” (5 november 2019)
Detta har hänt i Kindberg-affären
2018
10 april: Företagare i Sollefteå anhålls
- En företagare i Sollefteå anhålls misstänkt för grov ekonomisk brottslighet. Mannen är barndomsvän till Daniel Kindberg och de två har många affärer ihop.
17 april: Polisen slår till – Kindberg anhålls
- Polisen slår till mot Östersundshem, där Daniel Kindberg är vd, och beslagtar Kindbergs dator. Samtidigt framkommer det att Kindberg är anhållen. Han misstänks för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. I övrigt gäller hård sekretess i ärendet.
- En medarbetare på Peab hämtas av polis och anhålls. Företagaren i Sollefteå misstänks för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri, då han betalat miljoner till ÖFK. Han erkänner handlingarna, men håller inte med åklagaren.
18 april: Krismöte i Östersundshem
- Östersundshem håller krismöte. Kindberg stängs av som vd. – Det kom som en väldigt obehaglig överraskning. Det var chockartat, säger Tord Andnor, styrelseordförande vid Östersundshem.
19 april: Kindberg släpps fri – fortfarande misstänkt
- Kindberg (och Peab-medarbetaren) släpps på fri fot. Han har suttit anhållen i två dygn. Samtidigt meddelar åklagaren att misstankarna mot honom stärkts.
- Daniel Kindberg tar timeout som ordförande i Östersunds FK. – Det går inte att sitta i styrelsen eller på annat sätt företräda klubben så länge nuvarande misstankar kvarstår, säger vice ordförande Hasse Carlsson
20 april: Kindberg säger upp sig – håller presskonferens
- Kindberg säger upp sig från jobbet som vd för Östersundshem och begär avsked med omedelbar verkan.
- Östersunds kommun meddelar att de stoppar alla planerade utbetalningar till ÖFK.
- På kvällen 20 april framträdde Daniel Kindberg på en presskonferens inför ett stort medieuppbåd, på Jämtkraft Arena. Han ville inte kommentera om han var skyldig eller oskyldig, men sa: ”Jag har definitivt hamnat i en olämplig situation”.
19 juni: 11 miljoner försvunna från Östersundshem
- Kommunens ekonomidirektör Unto Järvirova uttrycker bestörtning över att närmare 11 miljoner försvunnit ur Östersundshem utan att någon märkt något.
10 december: Tre personer åtalas för grova ekonomiska brott
- Åklagaren vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå åtalar de tre inblandade för en rad grova ekonomiska brott. Bland åtalspunkterna märks grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Rättegången kommer att hållas vid Ångermanlands tingsrätt i Härnösand.
14 december: Kindberg avgår som ordförande för ÖFK
- Östersunds FK meddelar att Daniel Kindberg avgår som ordförande för klubben. Han hänvisar till arbetsro för föreningen och att han själv ska förbereda sig inför rättegången.
2019
11 januari: Östersundshem stämmer Kindberg
- Östersundshem stämmer Daniel Kindberg – det kommunägda bolagets styrelse beslutar att stämma den tidigare vd:n samt övriga som åtalas i samma brottsmål.
18 mars: ÖFK slår tillbaka mot Uppdrag Granskning
- Efter att Uppdrag Granskning i månader sökt svar av Östersunds FK så lägger föreningen ut ett skriftligt svar på sin hemsida, efter att ha fått se programmets manus innan publiceringen som ska se dagen efter.
19 mars: Uppdrag Granskning publicerar sitt program
- Uppdrag Granskning avslöjar att ÖFK:s elitlicens räddats på tveksamma grunder 2012. En plats i Superettan och i Allsvenskan kanske aldrig hade varit möjlig om det inte vore för en misstänkt skenförsäljning av en oansenlig restaurangbarack.
18 april: Rättegången skjuts upp
- Åklagaren Niklas Jeppsson vill komplettera utredningen och huvudförhandlingen mot de tre personer som misstänks för ekonomiska brott i härvan kring Östersunds FK, skjuts därför upp.
5 september: Rättegången inleds
- Rättegången hölls i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand under totalt har 13 dagar. Östersundshem och Peab krävde tillbaka 20 miljoner i skadestånd och åklagaren yrkade på långa fängelsestraff för de inblandade. De tre åtalade hävdade att de var oskyldiga.
5 november: Fällande domar för samtliga tre – påföljd fängelse
- Ångermanlands tingsrätt dömer de inblandade i härvan till fängelsestraff. Daniel Kindberg får tre års fängelse för grov trolöshet mot huvudman.
19 november: Domen överklagad av Kindberg
- Daniel Kindberg överklagar domen och vill bli frikänd i hovrätten.
20 november: Peabmannen överklagar domen
- Även den så kallade Peabmannen överklagar domen. Några dagar senare överklagar även Sollefteåföretagaren.
26 november: Åklagarna överklagar domen – vill se skärpta straff
- Ekobrottsmyndighetens åklagare vill se hårdare straff för samtliga tre dömda. ”De ska dömas fullt ut för grov trolöshet mot huvudman” skriver åklagarna.