Akropolis Pontus Åsbrink tackar domaren Tess Olofsson efter matchen mot AFC Eskilstuna. Foto: Bildbyrån.

Ovanligt med kvinnliga domare i fotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Tess Olofsson blev historisk när hon som första kvinna var huvuddomare i en match i superettan i höstas. Men det är inte bara i toppen det är ovanligt med kvinnliga domare.

– Vi har 500 domare varav 30 är damer, säger domaransvarig på Skånes fotbollförbund Jörgen Berggren till SVT Sport

Fotboll är den lagsport i Sverige med flest utövare, strax över miljonen 2019.  Av dessa är 31 procent kvinnor. Tittar man på domarsidan så är andelen kvinnor sex procent. Anledningen till att det är så få är det ingen som har något entydigt svar på.  

– I början är det inte så vanligt att de har ett uttalat mål, det är mer att tjäna lite pengar och de har dömt i sin förening och de tycker det är lite kul. Det är mer åt det hållet på tjejsidan, säger Jörgen Berggren när vi pratar om varför det är så få som satsar på en domarkarriär. 

En extraåtgärd förbunden gör är att de går in och stöttar ekonomiskt för att kunna skicka ut hela team även om kravet bara är en domare. Vidare så försöker de att fånga upp de tjejer som är intresserade och erbjuda dem utbildning snabbt.  

– Är det någon som är intresserad och vill gå den här utbildningen så har de den ganska snabbt,  killarna kanske får vänta ett par månader innan de får gå den, säger 18-åriga Johanna Persson som väntar på att få börja döma damer i division ett. 

Förbundet har märkt att de kvinnliga domarna uppskattar den sociala aspekten mer än herrarna så man försöker ha träffar där de får träffas under lättsammare förhållanden. Där har de också bjudit in Tess Olofsson för att hålla föredrag, något som kan ge en extra skjuts i intresset att fortsätta. 

– Finns det en stjärna så är det positivt för hela verksamheten, att ha någon att se upp till, “titta hon dömer i eliten på herrsidan oj, det kanske kan vara något för mig också”, förklarar Jörgen Berggren och Johanna Andersson håller med, 

– Ja men det är jättekul att få se någon kvinna och inte bara manliga domare.

KLIPP: Kvinnlig domare historisk i superettan (16 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.