Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ger sig in i debatten om fotbollen ska få starta upp eller inte. Foto: TT/Bildbyrån

Partiledarens uppmaning till Löfven: ”Starta upp allsvenskan”

Uppdaterad
Publicerad

Låt fotbollen starta!

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har uppmanat statsminister Stefan Löfven (S) att ge klartecken för allsvenskan för herrar och damer – men regeringens ståndpunkt är oförändrad.

– Statsministern vill vänta tills Folkhälsomyndigheten säger att det är okej, säger Sabuni till TT.

Fotbollens företrädare väntar otåligt på grönt ljus från Folkhälsomyndigheten vars inställning alltjämt är att det inte är lämpligt att elitfotbollen sätter i gång. Detta med hänvisning till effekterna det kan medföra ur smittosynpunkt med supporterskaror som trängs utanför landets arenor och sportbarer som kommer få svårt att hantera ett större flöde av gäster.

Men är det något som fotbollen ska ta behöva ta ansvar för? Inte enligt Nyamko Sabuni som på tisdagens partiledarmöte gav statsminister Stefan Löfven en tydlig uppmaning: Låt fotbollen starta.

– Det kan inte vara fotbollen som ska bära ansvar för hur krogar lyckas följa regelverk eller hur supportrar beter sig i övrigt. Det måste samhället och myndigheter ta hand om, och därför är det oerhört viktigt att fotbollsförbundet får besked och kan sätta i gång i mitten på juni, säger Liberalernas partiledare.

”Riskerar motreaktion”

Hon menar att elitfotbollen i praktiken har fått yrkesförbud och tillägger:

– Andra länder har redan givit besked om att elitfotbollen kan påbörjas och jag tycker att även Sverige ska fatta det beslutet – nu.

TT: Vad fick du för respons när du tog upp det här?

– Statsministern vill vänta tills Folkhälsomyndigheten säger att det är okej att återuppta elitfotbollen – men Folkhälsomyndigheten är redan tydlig med att fotbollen i sig själv inte utgör någon risk och det är det som politiken borde ta ansvar för och fatta beslut utifrån. Det är jättebra att lyssna på expertmyndigheter och gå på rekommendationer, men om vi inte har ett regelverk som är logiskt för medborgarna riskerar vi också att få en motreaktion. I det här fallet är det mest logiska att låta fotbollen spela och sedan hitta lösningar för hur supportrar och kroggäster beter sig.

”Vill inte se dem gå under”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch håller med.

– Vi vill inte se att de här klubbarna går under. Finns det möjlighet att pröva sig fram på samma sätt som Tyskland nu har gjort, då måste Sverige inspireras av det och se om det är möjligt för matcherna att dra i gång. Jag har svårt att se vad skälen skulle vara för att allsvenskan och de andra elitnivåerna inom fotbollen inte skulle kunna dra i gång sin verksamhet skarpt den 14 juni, säger Ebba Busch.

Elitfotbollen har presenterat ett omfattande regelverk för att kunna spela seriefotboll utan publik från mitten av juni, men det fick i förra veckan nobben av Folkhälsomyndigheten – något som väckte starka reaktioner från fotbollens företrädare.

”Besked inom kort”

Nyamko Sabuni är, trots att hon på partiledarmötet inte fick den responsen hon efterlyste från regeringens sida, optimistisk. Hon tror att fotbollen kan återupptas på elitnivå inom en månad.

– Ja, jag är övertygad om att det kommer ett besked inom kort att allsvenskan kan sätta i gång, för vi kan inte fatta något annat beslut.

TT: Redan i mitten av juni?

– Ja, det är det som fotbollen önskar och förebreder sig för. De behöver bara klartecken från regeringen.

– Fotbollen borde som näringsverksamhet få starta, för det här handlar om människors levebröd, säger Nyamko Sabuni.

TT har sökt Stefan Löfven. Hans pressekreterare Maria Soläng skriver i ett mejl : ”Det pågår samtal mellan Fotbollförbundet, idrottsrörelsen och Folkhälsomyndigheten. I övrigt hänvisar jag er till idrottsminister Amanda Lind.”

ARKIV: Janne Andersson: ”Måste igång så fort som möjligt” (18 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.