Pontus Jansson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren erkänner fel i förundersökningen – huliganchatten var inte komplett. Foto: Skärmdump/Bildbyrån

Pontus Jansson JO-anmäler åklagaren

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF-spelaren Pontus Jansson JO-anmäler nu åklagaren Henrik Nordquist efter att han namngett Jansson i en uppmärksammad förundersökning trots att det inte fanns någon brottsmisstanke.

”Allra mest har mitt och min familjs liv påverkats av förundersökningens felaktigheter”, skriver Pontus Jansson på den sociala plattformen Instagram.

När åtal väcktes mot tolv personer för bland annat våldsamt upplopp i samband med en allsvensk match förra året visade det sig att MFF-försvararen Pontus Jansson fanns med i förundersökningen trots att han inte var misstänkt för brott.

Nu väljer Jansson, som förra veckan blev av med kaptensbindeln i Malmö FF, att JO-anmäla åklagaren Henrik Nordquist.

En anmälan till Justitieombudsmannen kan man skicka in om man anser sig blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller en tjänsteman på en myndighet.

Det är precis vad Jansson anser sig ha blivit.

”Jag och mina advokater påpekade redan innan förundersökningen blev offentlig att det fanns stora felaktigheter i den. I efterhand när felaktigheter spritts till allmänheten fick vi höra att det var olyckligt att det blivit fel i en av chattarna”, skriver Jansson och fortsätter:

”Det flertal av felaktigheter som finns i förundersökningen och sättet den medfört att jag framställs på i media gör att jag väljer att skicka in en JO-anmälan”.

Pontus Jansson är tillgänglig för spel igen när Malmö FF återupptar det allsvenskan spelet hemma mot Halmstad den 7 juli.

SVT har sökt Henrik Nordquist utan framgång.

Vad kan en JO-anmälan leda till?

Har en myndighet agerat felaktigt uttalar JO kritik. Kritiken kan riktas mot en myndighet eller en enskild tjänsteman. Runt 5 till 10 procent av JO:s anmälningar leder till kritik.

JO:s beslut är inte rättsligt bindande. Det betyder att den kritiserade myndigheten formellt sett inte behöver rätta sig efter JO:s kritik. I praktiken sker det dock nästan alltid. Ofta använder myndigheten JO:s uttalanden i arbetet med att förbättra interna rutiner och regler.

Källa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.