Alla som besöker VM i Qatar ska känna sig säkra, sade VM-chefen Hassan al-Thawadi till BBC.
– Vi kommer att säkerställa att alla är säkra.
Men bara timmar senare säger Abdulaziz Abdullah al-Ansari, ordförande i kommittén för kontraterrorism vid inrikesdepartementet i Qatar samt chef för departementet för internationellt samarbete, att man inte kan garantera att människor inte attackerar personer som till exempel viftar med en regnbågsflagga. Han öppnar därför för att flaggorna kan beslagtas.
”För att skydda”
– Om någon viftar med en regnbågsflagga och jag tar den, är det inte för att jag vill förolämpa utan för att skydda. För om jag inte gör det kan någon attackera, säger han till AP och fortsätter:
– Jag kan inte garantera hela befolkningens beteende.
Hassan al-Thawadi har sagt att alla är välkomna till Qatar, och att landets arrangemang av VM inte är så kallad sportswashing, en term som syftar på hur stränga regimer använder sig av exempelvis sportevenemang för att manipulera uppfattningen om landet och samtidigt tvätta bort fokus från bristfälliga mänskliga rättigheter.
Även al-Ansari insisterar på att homosexuella är välkomna till Qatar, och att samkönade par som besöker VM får bo tillsammans på hotell, men avråder från att demonstrera för hbtqia+-rättigheter.
– Vill du visa din syn på situationen (för hbtqia+-personer), gör det i ett samhälle där det är accepterat, säger han.
”Förolämpa inte”
Det står i stark kontrast med bilden Fifa målat upp. 2020 sade till exempel Joyce Cook, chef för Fifas arbete med socialt ansvar och utbildning, att regnbågsflaggor och t-shirtar skulle vara tillåtet.
– Det är självklart. De förstår absolut vår ståndpunkt.
Men al-Ansari tycker inte att det är rätt plats att ta ställning för hbtqia+-personer.
– Kolla på matcherna, det är bra. Men kom inte in och förolämpa hela samhället på grund av det här.
al-Ansari säger vidare att det inte är rimligt att ändra landets lagar mot homosexualitet för en turnering.