Så blev Malmö-Köpenhamn ett hatmöte

Uppdaterad
Publicerad

I kväll ställs Malmö FF mot FC Köpenhamn på Parken. För första gången sedan 2005 är MFF-supportrarna tillbaka på den danska nationalarenan. Ett möte som väcker stora känslor. Här är historien om dagen då rivaliteten växte fram.

– Nu i efterhand vågar jag inte tänka på hur illa det faktiskt hade kunnat gå, säger Patrik Thell som var på plats på skandalmatchen 2005.

April 2005, en jämngrå dag i Köpenhamn. Det är fem år sedan bron som binder samman Malmö och Köpenhamn invigdes. Tvåtusen Malmösupportrar har tagit sig över sundet för att se MFF gästa Köpenhamn i Royal League.

Patrik Thell är i Köpenhamn tillsammans med ett gäng kompisar. De står i utkanten av den sektion som samlar majoriteten av Malmös supportrar.

Matchen är igång när en grupp svartklädda män passerar kompisgänget, de ser öronsnäckor, batonger och pistoler. En av kompisarna knackar en av de svartklädda männen på axeln. Han frågar: ”Är ni swat team? (amerikanskt uttryck för specialtränade poliser).

Ungefär samtidigt gör Köpenhamns Sibusiso Zuma 2-1 till hemmalaget. 

– Två minuter senare brakar det loss. Det har satt sig i mitt huvud, det var som startsignalen, berättar Patrik Thell.

Patrik Thell.

Flera MF-supportrar är skakade

Han klarar sig undan slagen från den danska polisen. Men märker att det blir tumultartat på läktaren.

– Folk börjar kasta in ölmuggar mot planen för att få stopp på matchen. Vi försöker göra Mattias Asper (MFF:s dåvarande målvakt) medveten om vad hon händer bakom hans rygg, säger Patrik Thell.

Matchen fortsätter. Flera Malmösupportrar är skadade, några allvarligt. En supporter har fått ta emot upprepade slag mot huvudet med batong.

– Snacket börjar gå på läktaren men man förstår inte riktigt vad som har hänt förrän efteråt i bilen på väg hem. Nu i efterhand vågar jag inte tänka på hur illa det faktiskt hade kunnat gå, säger Patrik Thell.

Mikael Blomberg arbetar i mitten av 00-talet som publikvärd åt MFF. På sin fritid står han i sin orangea väst och assisterar MFF-supportrar under såväl hemma- som bortamatcher. Royal Leauge-matchen på Parken är inget undantag.

– Jag hade en märklig känsla i magen redan innan matchen. På väg till Parken, någon kilometer från arenan blev vår bil stoppad av dansk polis. Vi sa att vi var ett gäng publikvärdar som skulle arbeta på matchen men blev ändå ombedda att kliva ur bilen. De visiterade både oss och bilen innan vi fick lämna platsen. Varför fick vi aldrig svar på, berättar han.

Ser slagen

Matchen pågår bakom hans rygg medan han har uppsikt över bortaföljet. Han ser inget ovanligt. Någon är upprörd, men de flesta sjunger högt och hejar på sitt lag.

Då ser han de svartklädda personerna på läktaren, och stelnar till. Han tänker på de problem FCK har haft med huliganer, och så ser han slagen.

Han försöker gestikulera åt supportrarna att flytta på sig, att akta sig men det är svårt att göra mer än så på andra sidan reklamskyltarna.

– Det är helt omöjligt att säga hur länge det pågick. Det var säkert bara några få minuter men det kändes som betydligt längre, berättar Mikael Blomberg.

Mikael Blomberg. Foto: Louv Brattgård

Han har svårt att minnas när han förstår att det är poliser som är inblandade i tumultet.

Sedan upplever han att det blir lugnt. Matchen fortsätter. Inte förrän han kommit hem förstår han vad som faktiskt hänt.

Efterspelet

Händelserna polisanmäldes av MFF-supportrar. En rättsprocess startade och pågick i tre år. Chefsåklagaren Lise-Lotte Nilas uttalade sig om att en polis som slagit en supporter i huvudet med en batong agerat ”synnerligen klandervärt.” Något åtal för övervåld väcktes däremot aldrig

Bevisningen från supportrarnas sida bestod i övervakningsfilmer från Parken, fotografier och vittnesuppgifter från supportrar. Malmö FF som förening bistod med en del av de kostnader som rättprocessen innebar.

Flemming Östergaard, dåvarande ordförande i FCK, anklagade då Malmöfansen för att ha provocerat fram polisvåldet.

– De såg inte på fotboll, utan var mer intresserade av att ställa till bråk, sa han.

Men i år, inför det första Europa League-mötet lagen emellan, hade Östergaard ändrat uppfattning.

– Jag skulle vilja ge Malmö FF:s fans en stor ursäkt. Den information jag fick från polisen skyllde på svenskarna, men riksåklagarens utredning visade att det inte var korrekt. Jag var för snabb att skylla på MFF:s fans, sa han till den danska tidningen Copenhagen Sundays. 

”Jag har väntat på den här dagen i 15 år”

Den 12 december är Malmö FF tillbaka på Parken, för första gången sedan 2005. Patrik Thell och Mikael Blomberg är några av fansen som återvänder. Mikael Blomberg har lyckats knipa en av de åtråvärda biljetterna i MFF:s officiella klack. Patrick Thell ska sitta på neutral läktare.

– Jag kan inte ha någonting på mig som visar att jag sympatiserar med Malmö FF. Men det är väldigt viktigt för mig att vara där och stötta mitt lag. Jag har väntat på den här dagen i 15 år. Det är många känslor som kommer släppas loss där inne, säger han.

När Europa League lottades i augusti var Patrick Thell på jobbet. När MFF hamnade i samma grupp som Köpenhamn sprang han ut i korridoren.

– Jag bara vrålade. Äntligen kanske vi kan få upprättelse. Jag, och många andra, har längtat efter att möta Köpenhamn i Parken. Jag hoppas det blir lugnt inne på arenan och att folk gör det vi är där för. Att sjunga ut och stötta vårt lag. Göra 2005 tio gånger bättre, säger Patrik Thell.

En Malmövinst på Parken är större än att MFF då även når 16-delsfinal i Europa League, enligt Mikael Blomberg. Hur det blir runt matchen är han mindre säker på, han är inte rädd men känner oro.

– Jag går inte runt i MFF-kläder på stan innan matchen men jag är inte heller rädd. Jag är lite orolig denna gången att något ska hända och jag tror att det kommer hända saker också, tyvärr, säger Mikael Blomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.