Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll (Sef). Foto: Bildbyrån

Sef vädjar till FHM: ”Vill ha en dialog”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals åskådare i Danmark – men i Sverige får fotbollsklubbarnas företrädare inte ens kontakt med Folkhälsomyndigheten.

Och nu börjar tålamodet tryta.

– Man tittar med en viss avundsjuka på hur andra länder har det, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll (Sef).

Nej, torsdagens besked från Folkhälsomyndigheten var inte vad fotbolls-Sverige hade hoppats på. Tidigast i augusti kommer ny information om hur det blir med publik på fotbollsmatcher. Samtidigt vädjar Sef till Folkhälsomyndigheten för att få vägledning i hur publik successivt ska kunna återvända framöver – men utan gehör.

Nu börjar Mats Enquist tröttna på bristande kommunikation.

– Just nu trycker vi på via fotbollsförbundet (SvFF) upp till RF (Riksidrottsförbundet) om att försöka få till en dialog, men vi har inte fått någon respons ännu, säger generalsekreteraren för herrallsvenskans och superettans intresseorganisation Svensk elitfotboll (Sef).

”Ingen hjälper oss”

Även om det inte är tillåtet med åskådare ännu vill klubbarna kunna förbereda sig på hur ett successivt insläpp ska gå till. Och frågorna är många: Hur ska besökarna spridas ut? Vilka är välkomna? Får man ha bortasupportrar? Är en klack tillåten eller får bara sittande publik på långsida komma in?

– Det finns massor av frågor vi måste diskutera i tid, långt innan ett öppnande. Där ser vi en brist i det svenska upplägget, säger Enquist.

Runt om i Europa har flera länder gradvis börjat välkomna åskådare tillbaka till läktarna, bland annat i Danmark där derbyt mellan FC Köpenhamn och Brøndby spelades inför 7 665 besökare förra helgen.

– Danmark är ett spännande exempel där både regering och hälsomyndighet tillsammans med ligan tagit fram olika scenarier som man nu testar. Där har man kommit jättelångt, säger Mats Enquist.

Han fortsätter:

– Vi har ganska många olika lösningar som vi tittar på och vi får ganska mycket inspiration och kunskap från våra nordiska och europeiska kollegor. Men det som skiljer oss åt är att vi inte har någon som hjälper oss i bedömningen vad som är viktigt utifrån ett smittskyddsperspektiv. Det finns ingen dialog.

Tittar avundsjukt

– Vad som är smittskyddssäkert kan inte vi stå för. Därför tittar man med viss avundssjuka på hur andra länder har en löpande dialog som vi faktiskt inte har i Sverige. Och det gäller inte bara fotbollen utan även teatrar, musikevenemang, konserter. Allting som kräver publik.

Enligt Enquist bär en stor del av kultursektorn på samma frågeställningar. För honom förefaller publikstoppet orimligt när folk samtidigt går på restauranger och trängs i affärer.

– Där tar man ju emot ”publik” med vissa begränsningar för att skydda verksamheten. Men frågar du konsertarrangörer, fotbollen eller teatrar så är det bara noll. Ibland är det svårt att förstå skillnaden när ett Ica Maxi kan ha ett par tusen personer men en teater inte kan ha någon.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, säger att han har full förståelse för att det kan vara svårt att förstå varför en mataffär är full med människor medan läktare gapar tomma.

– Det handlar om lagstiftningen, som slår mot den här typen av offentliga sammankomster, säger han till TT.

”Alla klubbar lider”

Utan publikintäkter blöder fotbollsklubbarna ekonomiskt och Sef räknar med en förlust på runt en halv miljard kronor om resten av fotbollssäsongen spelas inför tomma läktare.

TT: Upplever du mycket frustration från fotbollsklubbarna?

– Ja, det är klart jag gör. De som normalt har större publiktal är mer drabbade än de som har lägre, men alla klubbar lider ju av det här. Jag tycker alla är lojala, ställer upp och förstår hur vi måste agera gällande smittskyddsprinciper – men förståelsen för varför man inte ens kan ha en diskussion om olika lösningar är lite lägre, säger Mats Enquist.

– Det kan bli lite frustrerande när man ser hur vissa verksamheter tillåts hålla väldigt öppet medan vi inte får ha någon alls på våra läktare. Det har inte alla förståelse för. Speciellt när man ser kollegor i andra länder öppna upp.

KLIPP: Nannskog: Så blir allsvenskan utan publik (30 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.