Caroline Seger. Foto: Bildbyrån

Seger om avtalen: ”De största bovarna är Uefa och Fifa”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundet (SvFF) utreds av Diskrimineringsombudsmannen (DO) för ojämställda ersättningar till dam- och herrspelare. Caroline Seger riktar en passning till de internationella förbunden, vars vinstpengar i mästerskap skiljer sig stort mellan damer och herrar.

– De största bovarna är Uefa och Fifa, säger landslagskaptenen till TT.

I ett 24 sidor långt yttrande skriver förbundet att ersättningarna som betalas ut till stor del är jämställda.

– Om det är jämställt är det jättebra. Det är precis så det ska vara, säger landslagskaptenen Caroline Seger till TT och fortsätter:

Herrlandslaget i fotboll

– Jag har inget behov av att säga att jag ska ha pengar av landslaget, men då ska det vara lika för alla. Det är inget konstigt, tycker jag. För vi uträttar exakt samma arbete och representerar landslaget.

Hon poängterar dock att det rör sig om nuvarande landslagsavtal, som för damernas del blev klart i mitten av november 2017.

– Jag har ingen aning hur det har sett ut innan. Har det varit jämställt innan så är det jättebra, men det har vi aldrig sett eller någon annan visat, säger Caroline Seger.

”De största bovarna är Uefa och Fifa”

Landslagskaptenen riktar, liksom förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand, i stället en passning till de internationella förbunden om att släppa handbromsen och börja gasa.

– De största bovarna är Uefa och Fifa. Det kan vara skillnader, men skillnaderna kan inte fortsätta att öka. Gapet måste ju bli mindre, säger Seger.

På senare år har det skett stora satsningar på damfotbollen inom flera europeiska storklubbar och landslagskaptenen hoppas att det kan få nationsförbunden i exempelvis England, Spanien och Italien att trycka på för större ersättningar i dammästerskapen.

– För det håller på att hända saker. Antingen är man med på tåget eller så kommer man att vara efter.

Landslagsersättningen – detta har hänt

+ September 2017: Efter att ha tagit EM-silver hamnar de danska fotbollsdamerna i konflikt med sitt förbund gällande ojämlika villkor och för dålig ersättning vid landslagsspel.

Landskampen mot Nederländerna den 15 september ställs in, men VM-kvalpremiären mot Ungern fyra dagar senare blir av tack vare ett preliminärt avtal. Den följande VM-kvalmatchen mot Sverige ställs dock in – Sverige tilldelas senare segern med 3–0 – och inte förrän i slutet av november kommer man överens om ett nytt fyraårsavtal.

+ Oktober 2017: Norska fotbollsförbundet meddelar att de har nått ett ”unikt avtal” med lika ersättningar för dam- respektive herrspelare.

+ November 2017: I Sverige lyckas inte parterna komma överens om ett nytt landslagsavtal, trots ett år av förhandlingar. Det svenska damlandslaget hotar därför med bojkott av Fotbollsgalan.

Men med bara fem dagar kvar till galan spikas ett nytt landslagsavtal som sträcker sig till och med 2020. ”Jag är glad att vi nu kan gå vidare och fokusera på det sportsliga”, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

+ 20 november 2018: Landslagsstjärnan Nilla Fischer håller ett brandtal på Fotbollsgalan om orättvisorna inom dam- och herrfotbollen. Dagen efter uttalar sig herrarnas lagkapten Andreas Granqvist. Han säger att kritiken som riktas mot ersättningarna för landslagsdeltagande känns orättvis. Han tycker också att förbundet borde ha offentliggjort att herrarna har sänkt sin ersättning.

+ Mars 2019: USA:s damlandslag stämmer sitt eget förbund för könsdiskriminering. Spelarna anser att de har för dåligt betalt jämfört med herrlandslaget.

+ Juni–juli 2019: Svenska damlandslaget tar VM-brons i Frankrike. Debatten om det ekonomiska gapet mellan dam- och herrfotbollen lyfts på nytt inför och under mästerskapet. Damernas VM-bonus från Internationella fotbollsförbundet (Fifa) är markant mindre än herrarnas.

+ 7 juli 2019: Nina Rung, kriminolog och föreläsare, och Peter Rung, jämställdhetsstrateg och idrottsföreläsare, anmäler Svenska fotbollförbundet (SvFF) till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Skälet är misstänkt lönediskriminering i avtalen med dam- respektive herrlandslaget i fotboll.

+ 30 juli 2019: DO meddelar att de vill att SvFF redovisar siffrorna i sina avtal.

+ Augusti 2019: Anmälan, och granskningen, välkomnas av flera landslagsspelare, däribland Rosengårds Caroline Seger. ”Upp med korten på bordet”, säger lagkaptenen. Fotbollsförbundet får fram till den 6 september på sig att lämna in ett redovisningsunderlag till DO.

+ 6 september 2019: SvFF:s yttrande inkommer till DO.

+ 9 september 2019: Yttrandet blir offentligt. Förbundet skriver att ersättningarna som betalas ut till stor del är jämställda. Spelarna i herr- respektive damlandslaget får bland annat lika mycket ersättning när det gäller samlingar och vinstpremier, men förbundet vill inte avslöja vilka summor det handlar om. ”Om det är jämställt är det jättebra. Det ska vara lika för alla”, säger Caroline Seger.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet