Foto: Bildbyrån

Sirius om flaggförbudet: ”Skapar irritation”

Uppdaterad
Publicerad

Banderoller och flaggor förbjuds av polisen när Sirius ikväll möter IFK Norrköping på Studenternas IP.

Beskedet överraskar Uppsalaklubben.

– Vi är oroliga att det här skapar ett större gap mellan polis och supportrar, att det bara skapar irritation, säger Sirius klubbdirektör Christer Abrahamsson till SVT Sport.

Att arrangera matcher med publik kräver ett tillstånd från Polismyndigheten, och i villkoret inför matchen mot polisen har klubben fått besked att: 

”Banderoller, OH-flaggor och liknande föremål (i form av tygstycken eller annat material) som kan användas för att underlätta maskering får föras in på arenan endast om det sker före publikinsläpp och föremålet sätts upp på läktarens framkant.”

”Beskedet kom från ingenstans”

Polisens besked överraskar Sirius, som har upplevt att det överlag varit mycket tryggt och lugnt på lagets matcher.

– Beskedet kom från ingenstans. Vi hade i fredags ett möte tillsammans med polisen för att gå igenom eventet, och den här frågan touchades aldrig, säger Abrahamsson.

Att polisen inte tillåter flaggor och banderoller har att göra med att man vill undvika att supportrar maskerar sig och därefter tänder pyrotekniska pjäser, såsom ”bengaler”. Polisens strategi mot ordningsstörningar kopplat till idrott kallas villkorstrappan, och sedan 2019 har man vid flera tillfällen tvingat klubbar till publikneddragningar efter att pyroteknik används på läktarna.

Eftersträvar säkerhet

Polismyndigheten har förtydligat sitt beslut i ett pressmeddelande:

”Polismyndigheten är ytterst ansvarig för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet i samhället och har därför beslutat om begränsning av användandet av så kallade OH-flaggor vid en fotbollsmatch mellan Sirius och Norrköping den 22 september”, skriver polisen.

Anders Ternström, rättsenhetschef i polisregion Mitt, menar att det handlar om en begränsning snarare än ett förbud.

– Alla vill förstås ha säkra, trygga och stämningsfulla idrottsarrangemang. Det är positivt med engagerade supportar och hög stämning, men om säkerheten inte kan garanteras har polisen en skyldighet att agera, säger han i pressmeddelandet.

SVT Sport har sökt polisen som i nuläget inte vill utveckla beslutet ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.