Illustration av spel på internet Foto: SVT Design

Spelbolagens domar – böter på nästan 58 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Elva spelbolag tvingas betala böter på nära 58 miljoner kronor till svenska staten, det står klart sedan de förlorat mot Spelinspektionen i Förvaltningsrätten.

– De är alla fällda för att de har haft spel på fotbollsmatcher där övervägande delen av spelarna har varit under 18 år, säger Förvaltningsrättens rådman Tomas Kjellgren.

Förvaltningsrätten i Linköping har prövat överklaganden av elva beslut från Spelinspektionen. Samtliga överklagade beslut gäller överträdelser av förbudet mot att tillhandahålla vadhållning på evenemang där en övervägande del av deltagarna är under 18 år (se 8 kap. 2 § spellagen [2018:1138]). Vilket elva spelbolag med svenska spellicenser har gjort, enligt Spelinspektionen.

Domarna från förra året står nu i huvudsak fast. Det innebär att några av bolagen har fått sina straff sänkta medan några straff kvarstår. Det högsta straffet för ett av vadslagningsföretagen på nätet är 10 miljoner svenska kronor. Tillsammans blir det 57.650.000 svenska kronor i sanktionsavgift till den svenska staten.

– Den nya spellagen öppnade upp marknaden. Förra sommaren togs de flesta besluten som byggde på den nya lagstiftningen. Så straffen är påförda redan då. Nu har några fått sänkta straff men några straff kvarstår också, säger Förvaltningsrättens rådman i Linköping Tomas Kjellgren till SVT Sport.

Nästan hundra aktörer på marknaden

Spelinspektionen är den myndighet som säkerställer att lotterier, kasinospel och annan spelverksamhet i Sverige utövas lagligt, säkert och tillförlitligt. I dag har 95 bolag aktiva licenser i Sverige.

Syftet att förhindra matchfixning

Syftet med den aktuella lagbestämmelsen där spel vadslagning på spel där övervägande delen är under 18 år är att förhindra matchfixning. Problemet att detta inte har följts till 100 procent har SVT Sport uppmärksammat i ett par matcher den senaste tiden.

Kjellman tror dock inte att sista ordet är sagt mellan Spelinspektionen och spelbolagen.

– Om man ser tidigare domar och ur ett generellt perspektiv så förekommer det mer överklagan vid de här typen av domar än vid andra typer av domar. Bolagen kan vända sig till kammarrätten som är en högre instans för att försöka få till en prövning, avslutar Förvaltningsrättens Kjellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.