Fotbollssäsongen diskuteras på många ställen just nu. Statsepidemilogen har flera gånger betonat att det inte är spelarna på planen som utgör den största risken för smittspridning.
– Man måste tänka på helheten, vad det kan betyda för barer och restaurangverksamheten. Vi vet att vid den här typen av samvaro på barer och restauranger har smittspridningen varit rätt omfattande vid flera olika tillfällen. Så det ser vi som en absolut risksituation, säger Tegnell till SVT Sport.
”Varför får vi ta alla skotten?”
Marcus Svensson, delägare i Glenn Sportsbar, är besviken på att sportbarer pekas ut som en anledning till att inte fotbollen kan komma i gång.
– Den frågan hade jag velat ställa till Miljöförvaltningen och till Anders Tegnell. Varför får vi ta alla skotten? Varför får restaurangbranschen och sportbarerna ta alla skotten? Vi har ett regelverk, följer vi inte det kommer vi få stänga. Varför är man inte på större byggvaruhus och matbutiker där det är fullt med folk varje helg?
Svensson säger att man följer alla Folkhälsomyndighetens restriktioner och menar att man kommer att fortsätta med det även om exempelvis allsvenskan drar igång.
– Även om det kommer mer folk måste man följa regelverket. I så fall får man sätta en vakt i dörren precis som andra verksamheter och branscher gör, säger han.
”Allsvensk fotboll gör ingen skillnad”
Rasmus Forsström, krögare på Restaurang Olivedal i Göteborg, håller med.
– Vi har de restriktioner vi har att utgå ifrån. Om vi har quiz eller det är allsvensk fotboll gör det ingen skillnad för vår verksamhet. Vi tar in så många vi får utan att det blir trängsel.