Problemen med mental ohälsa är utbredda bland unga damfotbollsspelare, slår en dansk studie fast.
I en ny dokumentär från DR är Mie Leth Jans, som spelade för Vittsjö GIK i damallsvenskan senaste säsongen, med och berättar om de psykiska problemen som uppstod när hon var en av Danmarks mest lovande talanger.
– Jag kände mig pressad. Jag tänkte hela tiden: Vad kan jag göra för att bli bättre? Vad kan jag göra för att nå mina mål? Vad kan jag göra för att bli den bästa fotbollsspelaren? Det tänkte jag på hela tiden och fick aldrig någon paus, för jag ville bara leva upp till mina egna förväntningar och andras förväntningar, säger Mie Leth Jans i dokumentären.
Drabbades av attacker
Enligt en studie som presenteras i DR:s dokumentär har 28,1 procent av de unga kvinnliga elitfotbollsspelarna symptom på ångest och 40,3 procent har symptom på depression.
Mie Leth Jans har gjort 26 A-landskamper för Danmark och berättar om ångestanfall som kunde komma flera gånger i veckan.
– Några gånger var det så okontrollerat att jag inte kunde få luft och krampade. Tanken slog mig: Vad händer med mig? En av de första gångerna var jag rädd att jag skulle få något slags anfall som jag kunde dö av, säger hon.
Harder: ”Inte riktigt förstått”
Enligt studien har de unga damspelarna mer än fyra gånger så hög risk att utveckla symptom på ångest och depression som herrspelarna. En förklaring som lyfts fram är damernas fokus på kroppsvikt.
– Jag tror det är många tränare eller ledare som inte riktigt har förstått hur vi kvinnor tänker på vikt. Särskilt när man blir jämförd med andra, säger storstjärnan Pernille Harder.
Mia Beck Lichtenstein är psykolog och professor vid Syddansk Universitet.
– Unga kvinnor är mer perfektionistiska än männen. De belastas mer känslomässigt av att vara i konkurrenspräglade miljöer, säger hon i dokumentären.