”Ledsen Tele2 (arena), men detta är inte sporten jag älskar”.
Så skriver Mjällbys klubbchef Jacob Lennartsson på Twitter, efter gårdagens match mot Hammarby.
Bilderna på blodiga Mjällbyknän har fått stor uppmärksamhet på sociala medier.
– Är du uppväxt i Hällevik har du en bild av en fotbollsplan med en fantastisk gräsmatta, som är mjuk att spela på. Det är klart att du inte får den bilden du vill ha när du spelar på planen vi gjorde i går, säger han.
”Spelarnas arbetsplats”
Samtidigt menar Lennartsson att det ”inte är synd om Mjällby”.
– Det är inga stora skador. Men samtidigt är det ändå spelarnas arbetsplats. Går det att undvika skrapsåren så vore ju det bäst.
Den nylagda konstgräsmattan har kritiserats under våren. Mats Viker är vd på SGA Fastigheter, som äger Tele2 arena, och han bemöter nu kritiken.
– Det är jättetråkigt. Vi har handlat upp den bästa mattan från den största leverantören. Som vi förstått är den spelmässigt väldigt bra, säger han och fortsätter:
– Tyvärr har vi fått en väldig ökning av brännskador och sår. Därefter har leverantören gjort mängder av labbtester för att hitta lösningar. Eftersom att det här är en inomhusarena där det ser lite annorlunda ut än på en öppen fotbollsplan har man konstaterat att dräneringen till den nya mattan inte fungerar.
Beskedet: Inget naturgräs på Tele2 arena
Viker pekar ut orsaken bakom dräneringsproblemen.
– Den nya sviktplattan under mattan fungerar inte som den ska. Eftersom den inte gör det så ligger hela systemet väldigt blött och fuktigt. Det gör att friktionen mellan hud och underlag blir alldeles för hög, säger Viker, som även berättar att tanken är att sviktplattan ska bytas ut i andra halvan av juni.
Vad krävs för att naturgräs ska läggas på arenan?
– Den här arenan är inte byggd för att ha naturgräs. Den är alldeles för liten och kompakt. Arenan i Solna är 40 procent större och har sina bekymmer med gräs. Skulle vi försöka lägga det här skulle vi aldrig få någonting att växa.