Matilda Lundblad, lagläkare i Göteborg, konstaterar att damallsvenskan verkar slå ett dystert ”rekord” i antalet korsbandsskador i år. Foto: Bildbyrån

Teori: Därför ökar knäskador i damallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Korsbandsskadorna avlöser varandra i damallsvenskan.

Det späckade spelschemat pekas ut som en av orsakerna till ökningen.

– Rent medicinskt är det helt vansinnigt, säger Matilda Lundblad, lagläkare i Göteborg FC.

I Umeås 0–3-förlust hemma mot Rosengård saknades både Johanna Nyman och Zabibu Nduwimana. Duon som drabbats av korsbandsskador är bara de senaste i raden av damallsvenska spelare som fått sina säsonger spolierade. I Växjö saknas tre knäskadade spelare och i Vittsjö ytterligare två efter det att stjärnmålvakten Sabrina D’Angelo skadat sig mot Kristianstad.

Efter bara fem omgångar går damallsvenskan mot en dyster toppnotering vad gäller korsbandsskador.

– Vi har sett en rejäl ökning. Vi har tolv främre korsbandsskador redan nu under den här säsongen. Förra ordentliga toppen var 2012, då var det 18. Tyvärr verkar vi slå någon typ av icke önskat rekord den här säsongen, säger Matilda Lundblad, lagläkare i Göteborg FC och herrallsvenska Elfsborg.

”Oviss försäsong”

Orsaken till varför de främre korsbandsskadorna uppstår är inte helt fastslaget. Men enligt Lundblad kan det komprimerade spelschemat efter den försenade säsongsstarten påverka ökningen.

– Vi ser en koppling i att det blir en snabb ökning i belastning. Det har varit en oviss försäsong och svårt att göra ett bra träningsupplägg när man inte fått spela träningsmatcher. Att man inte får tillräckligt mycket återhämtning mellan matcherna skulle kunna vara en orsak till att vi ser den här peaken i år, säger hon.

Lundblad menar att man inte har tagit någon större hänsyn till den knäskadeproblematik som finns inom damfotbollen när spelschemat sattes.

– Nej, det är klart att man inte gjort. Det var ingen som kunde förutspå att det skulle bli covid-19 och man har från myndighetshåll försökt göra det på det bästa sättet, men rent medicinskt sett är det helt vansinnigt att gå från inga träningsmatcher till tävlingsmatcher, säger hon.

”Enorma konsekvenser”

En tydlig skillnad mot herrallsvenskan är också truppbredden. Lagen har betydligt smalare trupper, vilket leder till hårdare matchande.

– Det är ofta på damsidan att man har juniorer och inte helt färdiga allsvenska spelare som är med i truppen. I herrallsvenskan har man fler färdigutbildade spelare som sitter på bänken och man har möjlighet att rotera på ett annat sätt utan att sänka nivån, säger hon.

Matilda Lundblad tycker att det är viktigt att frågan lyfts och trycker på vikten av att jobba förebyggande.

– Det är enorma konsekvenser som är svåra att greppa för de individer som åker på en så pass svår skada. Jag skulle uppmana alla klubbar att sätta sig ner och identifiera vilka riskpersoner man har och göra individuella upplägg för spelarna. Då tror jag att man kan göra en jätteinsats även under en sån här säsong, säger hon.

Fakta: Knäskadade spelare i damallsvenskan (efter fem omgångar)

Djurgården: Maria Hovmark

Göteborg: Beata Kollmats

Kristianstad: Moa Olsson och Elise Kellond-Knight

Piteå: Selina Henriksson

Vittsjö: Tove Almqvist och Sabrina D’Angelo

Växjö: Elin Karlsson, Emma Jeppsson, och Stina Lennartsson

Umeå: Johanna Nyman och Zabibu Nduwimana

Källa: damfotboll.blog

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.