Tottenham jublar efter ett mål mot Ajax. Foto: Bildbyrån

”Tottenham i CL-final tack vare fotbollens mest förlegade regel”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Fotbollens fundament är att göra fler mål än sina motståndare.

Förutom när det kommer till de största matcherna.

Där räcker det med att göra fler mål än sina motståndare på bortaplan.

Tottenham har kryssat sig fram till Champions League-final och därför borde vi skrota bortamålsregeln.

Diljen Otlu

Reporter

Det är historier värda att berätta. Om Premier Leagues comeback i toppen av fotbollspyramiden. Om revanschen för supertalangen Lucas Moura som till slut nått den allra största av scener genom att avgöra matchen med ett äkta hattrick. Om laget som ofta dömts ut som förlorare, som nu har tagit sig hela vägen till den största match ett klubblag kan spela – Champions league-finalen. De gjorde det efter en osannolik vändning i semifinalen mot Ajax.

Men vänta nu – har de verkligen vänt? Det står ju 3–3 på tavlan.

Champions League

”Därför är regeln bara förlegad i dag”

Bortamålsregeln introducerades 1965 och innebär att om ena laget vinner med exempelvis 1–0 på bortaplan, som Ajax, och det andra laget sedan vinner returen med 3–2 på bortaplan, som Tottenham, vinner det lag som gjorde flest mål på bortaplan.

Syftet med regeln var att undvika utslagsgivande matcher på neutral plan men kanske ännu mer att fotbollen inte skulle bli för försvarsinriktad och tråkig. Man ville helt enkelt belöna lag som prioriterade att anfalla. I tider då fotbollens allra bästa lag varit bättre på att försvara än att anfalla har den fyllt en funktion.

Men nu ser fotbollen inte ut så. De allra bästa lagen är inte defensivt viktade och om vi pratar om hur fotbollen ser ut i dag belönas man ändå mer än väl av att prioritera anfallsspel – titta bara på vilka lag som har flest supportrar.

Därför är regeln bara förlegad i dag. Jag vet inte ens om den belönar offensiva lag. Den skapar snarare bara förvirring – allra mest i en turnering där de allra bäst går upp i två 90-minutersronder mot varandra och det är ruskigt jämnt. Alldeles för ofta är det som skiljer lagen åt antalet bortamål, snarare än vilket lag som gjort flest.

”Hellre 180 rättvisa minuter än 30 orättvisa”

Somliga tror att fotbollen skulle återgå till att bli mer defensiv om regeln togs bort. Andra menar att en förlängning – precis som det är om man har två identiska resultat i matcherna – skulle vara orättvis, för då skulle det ena laget få spela på sin hemmaplan i förlängningen. Men hellre 180 rättvisa minuter än 30 orättvisa i en förlängning. Väljer du hellre än rättvis detalj i en orättvis grund än tvärtom?

Samtidigt har det skapats en opinion för att skrota regeln, där världstränare uttalat sig negativt om den.

– Bortamål borde inte räknas. Möjligen i förlängningen. Regeln skapades på 60-talet men fotbollen har förändrats. Värdet av ett bortamål har blivit för stort, sa förre Arsenal-tränaren Arsene Wenger för några år sedan.

Om Tottenham vinner Champions League kommer det pratas länge om den här våren i norra London. Vägen dit gick via bortamålsregeln. De gjorde inte fler mål än sina motståndare varken i kvarts- eller i semifinal, men kvalificerade sig för den största matchen ett klubblag kan spela. Jag är övertygad om att framtida generationer kommer undra vad vi sysslade med.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Champions League

Mer i ämnet