Norr om Uppsala finns den här säsongen bara ett fotbollslag i högsta serien. Piteå vann SM-guld 2018, men sedan dess har de ekonomiska förutsättningarna blivit allt tuffare.
– Vi har ett väldigt positivt stöd i det lokala näringslivet, men vi saknar stora samarbetspartners med rejäla resurser om man jämför med de stora hockeylagen norr och söder om oss, säger Per Embertsen ordförande i Piteå IF.
Flyger totalt 2288 mil
Eftersom Piteå ligger där det ligger har laget väldigt långt till sina bortamatcher. Flyg är ett måste och kostar 1,5 miljoner kronor varje år.
– Tyvärr åkte Umeå ut, dit kunde vi åka buss som tog 3 timmar. Derbyt, säger Leif Strand sportchef i Piteå IF och skrattar.
Piteå IF gör sin 13:e raka säsongen i högsta serien och fått fram flera landslagsspelare.
– Många har fått en väldigt bra fotbollsutveckling här uppe. Det gäller att jobba med andra saker när man inte kan vara störst ekonomiskt och det har Piteå gjort bra under många år, säger spelaren Fanny Andersson.
LFC-ordförande: “Vill inte bara överleva”
Piteå är inte enda klubben som har haft det tufft ekonomiskt.
I höstas larmade Linköpings FC om att det saknades miljoner i budgeten. Nu är läget bättre men fortfarande kärvt, enligt ordförande Johan Ladenberg.
– Vi redde ut det och hamnade på ett svagt plusresultat i slutändan. Men det är fortsatt utmanande. Att damfotbollen blivit mer professionaliserad med högre spelarlöner är positivt, men då måste intäkterna upp också. Man vill inte bara överleva hela tiden utan vill bygga en hållbar förening, säger han.
Klubbarna påverkas av världsläget
Även i Vittsjö har det varit tufft, där stigande drivmedel- och energipriser varit en av utmaningarna.
– Vi är försiktiga med kostnader och spelarlöner. Gällande resor kikar vi alltid på det billigaste alternativet, men vi skulle inte lägga oss så billigt så att det skulle bli dåligt för spelarna, säger sportchef Erika Nilsson.