Karl-Erik Nilsson frias en utredning som RF låtit en oberoende advokatbyrå göra. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Utredning friar Karl-Erik Nilsson: ”Inte varit klandervärd”

Uppdaterad
Publicerad

Karl-Erik Nilsson frias i en utredning som Riksidrottsförbundet, RF, låtit en oberoende advokatbyrå göra.

”Det har inte varit klandervärt”, skriver Setterwalls Advokatbyrå i sin rapport.

Samtidigt med att Nilsson avgick som RF-ordförande efter ha varit otydlig kring ryskt deltagande i internationella ungdomsturneringar i sin roll som förste vice ordförande i Uefa utreddes han i ett disciplinärende av RF.

Det handlar om att Nilsson släppt fram en person som röstats in som förtroendevald i Riksidrottsförbundet – efter att denne fått en skriftlig varning för olämpligt beteende när Karl-Erik Nilsson var ordförande i Svenska Fotbollförbundet, en historia som går flera år tillbaka i tiden.

“Medarbetaren hade uttryckt sig onödigt och olämpligt. Ärendet var ett personalärende och sakbehandlades inte av styrelsen. Styrelsen bedömde inte uttalandet som hinder för nominering till uppdrag inom RF”, svarade Nilsson i ett sms till SVT Sport 

Utredningen vill se tydligare krav

Förutom Nilsson frias en annan person, vars identitet inte är offentlig, som undersökts av advokatbyrån. Advokatbyrån har lämnat rekommendationer för hur processen ska bli tydligare.

”Vi rekommenderar ett tydliggörande av de krav som ställs på förtroendevalda vad gäller deras lämplighet och redlighet”, skriver Setterwalls i sin rapport.

− En rekommendation från Setterwalls är att göra förtydliganden i stadgarna och även tydligare vägledning till kommande valberedningar. Vi behöver ha en öppen diskussion tillsammans med medlemmarna, säger Anna Iwarsson, tillförordnad ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna ett pressutskick. 

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att frågan i ett första steg lyfts och diskuteras vid en träff i november där ordföranden i samtliga medlemsförbund är inbjudna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.