Foto: Bildbyrån

”Vi riskerar svensk fotbolls framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Klubbarna har förståelse och respekt för virussituationen, men vill ha hjälp med att hitta en väg framåt.

IFK Göteborgs klubbdirektör tror att elitfotbollen är i fara om Folkhälsomyndigheten eller politiker inte bidrar med vägledning.

– Vi riskerar svensk fotbolls framtid, säger Max Markusson.

I en intervju på klubbens webbplats säger Markusson att han är besviken över sättet som företrädarna för svensk fotboll har blivit bemötta av Folkhälsomyndigheten. IFK Göteborgs klubbdirektör är även inne på att ”man glider lite på jämförelserna” och ”saknar relevans” när elitfotbollen jämställs med sommaraktiviteter.

Och han förstår absolut inte hur matcherna i allsvenskan ens kan hamna i samma resonemang som exempelvis sportbarer.

Nu ber Markusson om en större förståelse från Folkhälsomyndigheten.

KLIPP: Tegnells svar på kritiken: ”Vissa verksamheter måste begränsa sin verksamhet”

”Hjälp oss”

– Vi behöver till att börja med få i gång allsvenskan så att vi har möjlighet att spela klart, annars får det här enorma konsekvenser i form av utebliva publikintäkter, sponsor- och partnerskap som vi inte kan uppfylla vår del i. Vi har centrala avtal tillsammans med Sef (Svensk elitfotboll) på flera hundra miljoner kronor, säger han.

– Vi riskerar faktiskt svensk fotbolls framtid om vi inte hittar en väg framåt och det är det enda som vi har frågat efter: hjälp oss att hitta den här vägen framåt.

Markusson hoppas att Folkhälsomyndigheten till slut förstår hur allvarlig situationen är för elitfotbollen.

– Vi måste få en rimlig chans att utföra vårt arbete. Jag hoppas att man ser och kan göra en distinktion på allmänna sommaraktiviteter och svensk elitfotboll, så att vi kan komma i gång med allsvenskan igen, säger han.

”Anmärkningsvärt”

Niclas Carlnén, Malmö FF:s vd, delar Markussons uppfattning kring jämförelsen och att sportbarers eventuella folksamling kring matcher inte ska påverka om allsvenskan ska få grönt ljus eller inte.

– Det jag kan tycka är anmärkningsvärt är att fotbollen skulle ha ett ansvar för de som samlas på en sportbar. Då kan man ju fundera när Bundesliga öppnar i helgen, hur ska Folkhälsomyndigheten hantera det?

– Min uppfattning är att den verksamhet som bedrivs också är den som har ansvaret för de som besöker den eller engagerar sig i den, precis som vi tar ansvar för elitfotbollen, säger han till TT.

Premiär i juni

I början av juni ska Folkhälsomyndigheten återkomma i frågan kring allsvenskan: Ni har satt den 14 juni som säsongsstart – är det möjligt?

– Vi har satt upp den 14 juni ur ett rent fotbollsperspektiv. Det finns många faktorer som kan påverka det, dels Folkhälsomyndigheten så klart, dels också vad Uefa och Fifa kommer med för riktlinjer kring internationella matcher och Europaspel. Så länge vi inte får något annat besked, vilket vi uppfattar att vi inte har fått, kommer vi att behålla den 14 juni som premiär, och vi styr efter det, säger han.

Bosse Andersson, Djurgårdens sportchef, säger att ”vi är i en svår situation, inte bara fotbollen” och ”vi får gilla läget och följa restriktionerna”, men han tror också att det till slut kommer att bli allsvenskt spel i år.

– Ja, jag hoppas verkligen det. Men sedan vet alla om att vi hade kunnat spela tio omgångar i det där skedet och nu har vi inte spelat någon. Det kommer att bli en speciell allsvenska, jag är hoppfull att kommer att spelas en allsvenska 2020 med eller utan publik, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.