Simone Niggli (t.v) ska hjälpa Tove Alexandersson och de andra i svenska landslaget inför VM i Tjeckien 2021. Foto: Bildbyrån

23-faldiga världsmästaren ska hjälpa Sverige

Uppdaterad
Publicerad

2019 blev ett succéår för svensk orientering med Tove Alexanderssons tre VM-guld som höjdpunkten. Nu vill landslaget bli ännu vassare och tar hjälp av 23-faldiga världsmästaren från Schweiz, Simone Niggli.

– Jag hoppas att jag kan komma med lite tankar och idéer som de svenska löparna kan ha nytta av, säger Niggli i ett pressmeddelande.

Tove Alexandersson vann tre VM-guld 2019 och krönte sitt framgångsrika år med att få Bragdguldet, utses till Årets kvinnliga idrottare samt bli framröstad till vinnare av Jerringpriset. Gustav Bergman, som ledde svenska herrarna till VM-guld i stafett och tog silver på medeldistansen, nominerades till Årets manliga idrottare vid Idrottsgalan.

Nu vill landslaget bli ännu vassare inför VM 2021 i Tjeckien och VM 2023 i Schweiz – och tar hjälp av världens främsta orienterare genom alla tider, Simone Niggli.

Schweziskan, som avslutade sin elitsatsning 2013, har 23 VM-guld och tio EM-guld på meritlistan. Nu flyttar hon till Sverige för att arbeta på orienteringgymnasiet i Hallsberg och finnas med som en ledarresurs i det svenska landslaget.

– Det är alltid jättespännande att få vara med och testa på ett annat system och möta engagerade människor. Jag hoppas att jag kan komma med lite tankar och idéer som de svenska löparna kan ha nytta av. Att få byta erfarenheter med andra tror jag mycket på, säger Niggli i ett pressmeddelande.

Niggli har tidigare bott i Sverige i ett halvår inför VM i Sverige 2004.

”Kan bli mycket utvecklande”

Landslaget kommer att ha mycket fokus på att träna i så kallad kontinental terräng de kommande åren då det förutom två VM också avgörs flera världscuptävlingar i liknande terräng. Kontinental terräng bjuder ofta på hårdare underlag, mer kupering och därmed fler vägval där man ofta försöker runda större höjder på skogsvägar och stigar.

– Att få in Simone som ledare är en viktig del i satsningen på att bli starkare i kontinental terräng, det känns verkligen klockrent. Med hennes kunskap av att utvecklas och prestera i kontinental terräng och med alla de erfarenheter hon kan dela med sig av så tror jag det kommer att bli mycket utvecklande för våra löpare, säger landslagschefen Håkan Carlsson.

ARKIV: Tove Alexandersson byter vintersport – testar skidalpinism (14 november 2019)

VM i orientering

Från och med i fjol delas VM i orientering upp i ett skogs-VM och ett sprint-VM.

Skogs-VM hålls vartannat år, då avgörs medel-, distans och stafett.

Sprint-VM hålls vartannat år (med start 2020), då avgörs knockout-sprint, sprint och sprintstafett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.