Sara Hagström tog sin första VC-seger i norska Östfold i helgen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Hagström tog sin första VC-seger i norska Östfold i helgen. Foto: Bildbyrån

Hemligheten bakom Hagströms superform: ”Det har varit målet”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen tog Sara Hagström, 28, sin första världscupseger i orientering. En avgörande detalj bakom framgången: två månaders tuff backträning i Italien.

– Förut kunde jag vara nästan vimmelkantig efter en backe, nu är jag rätt återhämtad på två-tre sekunder, säger hon.

Världscuppremiären i norska Östfold slutade med en första VC-seger och en andraplats för Sara Hagström. I SVT:s sändningar lyfte hon fram just backträningen som en faktor bakom superformen.

Över en svajig uppkoppling från Italien utvecklar hon varför.

– Jag har sett ganska länge att om man jämför tider mellan mig och mina konkurrenter så tappar jag mycket i uppförsbackar men är snabb nedför. Jag tänkte att om jag kan fila till den lilla detaljen så skulle jag kunna dra ifrån ett litet steg, säger hon.

”Svårt att orientera om du är trött”

Tillsammans med sambon Oskar Sjöberg, också orienterare, har hon sedan slutet på mars bott i Italien och kombinerat distansjobb med tuffa kuperade löppass i alpmiljö.

Och när fysiken är bra då stämmer också orienteringen bättre, enligt Hagström.

– Är man stressad och trött är det svårt att fokusera. Så det har egentligen varit målet: att bli så bra fysiskt att tekniken bara flyter på. 

Stora målet: VM i Schweiz

Hagströms plan är att fortsatt ha Italien som bas. Nästa vecka väntar ett landslagsläger i schweizisk VM-terräng, sedan Tiomila i Skellefteå. Därefter fortsatt träning och ett förläger inför VM som drar igång i mitten på juli.

Blir det mer backträning?  

– Ja det blir det! I går var vi ute och körde ett backpass och det blir ett till ikväll, säger Sara Hagström. 

Hör mer från Hagström i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.