Tove Alexandersson vinner EM-guld med över fyra minuter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Tove Alexandersson vinner EM-guld med över fyra minuter. Foto: SVT

EM-guld i långdistans till överlägsen Tove Alexandersson

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson fick revansch efter fjärdeplatsen i medeldistansen på EM.

I långdistansen visade hon sin överlägsna löpstyrka och sprang ikapp och förbi konkurrenterna som startat flera minuter före henne.

– Jag lyckades undvika några större misstag idag så jag är supernöjd, säger Alexandersson efter sitt tionde EM-guld.

Tove Alexandersson var allra sist ut i startfältet.

Det blev en fjärdeplats i lördagens medeldistans efter en tidig bom och den självkritiska svenskan hoppades att hon skulle ha betat av alla fel hon kunde göra under det loppet.

– Långdistansen jag hade sett fram emot allra mest så kul att jag kunde prestera så bra. Gårdagen blev verkligen en liten tankeställare, det var bra att få det loppet och göra det bättre idag.

I början av långdistansen tog inte Alexandersson de mest optimala vägvalen. Men hon sprang så pass snabbt i den svåra ungerska terrängen att hon på väg mot den 15:e kontrollen var ikapp konkurrenterna Simona Aebersold, Marie Olaussen och Andrine Benjaminsen.

– Framförallt igår hade jag svårt att hålla riktningen på det flacka, jag försökte att jobba lite med det och ta kontrollerna uppifrån i sluttningarna, vilket är jättesvårt för man ser ingenting.

Efter det höll hon sig först i skogen och segermarginalen blev över fyra minuter till Aebersold. Benjaminsen knep bronset.

Guldet var 31-åriga Tove Alexanderssons tionde EM-guld och orienteraren blickar redan framåt mot att VM kommer springas i samma terräng om tre år.

– Det känns jättekul för jag gillar den här terrängen men jag känner att det finns mycket att utveckla och jobba på.

På herrsidan blev det ingen svensk medalj. Max Peter Bejmer såg ut att vara på väg mot en pallplats men efter målgång visade det sig att han stämplat fel på en kontroll och blev diskvalificerad. Bäst var Emil Svensk på fjärde plats, drygt en halv minut från bronset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.