• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tove Alexandersson. Foto: Bildbyrån

Kan ta sjunde raka VM-guldet: ”Skulle vara otroligt stort”

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson har radat upp triumfer genom åren.

I dag kan hon ta sjunde raka VM-guldet.

– Det skulle vara otroligt stort, säger Sveriges förbundskapten Håkan Carlsson till SVT Sport.

Den svenska stjärnan Tove Alexandersson avslutade VM i Riga 2018 med att springa hem guldet i långdistansen. På VM 2019 i norska Östfold, som var ett renodlat ”skogs-VM”, sopade hon rent när hon vann medeldistans, långdistans och stafett.

Årets VM har börjat lika bra. Gulden i sprint och sprintstafett innebär att Alexandersson i dag har chansen att plocka hem sjunde raka VM-guldet.

– Det skulle vara otroligt stort. Det är ju extremt tufft att ta ett VM-guld, man måste vara där rent tekniskt också, säger svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson till SVT Sport.

Hur stor är chansen att hon gör det?

– De är goda. Hon är stor favorit. Men mycket kan hända i den här terrängen som är mycket tekniskt krävande.

Blev historisk

Guldet i sprinten gjorde henne historisk. Då blev hon nämligen först genom alla tider att ha vunnit samtliga fem discipliner: sprint, sprintstafett, medeldistans, långdistans och stafett.

Varför är hon så överlägsen?

– Hon är ju otroligt vältränad och har ett upplägg som hon tror på och som hon satsar 100 procent på. Hon har hittat balansen mellan orienteringsteknik och löpning.

Totalt har Alexandersson 13 VM-guld. Hon har en bit upp till historiens främsta vinnare på damsidan, schweiziskan Simone Niggli-Luder, som vann 23 guld under sin karriär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.