• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sara Hagström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Hagström förklarar varför fotledsskador är så vanligt inom orientering. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN

”Känner inte en enda som inte har stukat fötterna”

Publicerad

Fotledsskador är mer regel än undantag i orientering.

– Jag känner nästan inte en enda orienterare som inte tejpar fötterna eller har stukat foten. Det är något man lär sig tidigt, säger landslagets Sara Hagström till SVT Sport.

I februari opererades Sara Hagström efter att läkare upptäckt att 29-åringen hade benbitar som lossnat och lagt sig i fotleden.

– Det är en konsekvens av att jag i många år tränat hårt och sprungit på ojämnt underlag. Det är en konsekvens av elitidrotten, säger Sara Hagström.

Sara Hagström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Hagström säger att fotskador hör till orienteringen. Foto: Nisse Schmidt/TT

Hon har själv haft en skadedrabbad vår där hon förutom fötterna tvingats operera ett diskbråck. Nu slåss hon för att komma i form till VM, som avgörs i Skottland i juli, och som sänds direkt i SVT.

Hör Hagström om vad man kan göra åt fotledsskador i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.