Hanna Lundberg vann medeldistansen i Idre. Foto: SVT

Hanna Lundberg vann medeldistansen i Idre

Uppdaterad
Publicerad

Oseedade talangen Hanna Lundberg tog hem medeldistansen i orientering.

19-åringen skrällvann före bland andra världsettan Tove Alexandersson, som hon tidigare jämförts med.

– Det är helt galet, säger Lundberg.

Luleåbördiga Hanna Lundberg gick ut först i Idre och sprang in på tiden 39 minuter och 20 sekunder. En tid som räckte hela vägen till seger. Mycket tack vare att hon inte gick bort sig på kontrollerna efter kalfjäll, där många andra bommade.

– Det är alltid viktigt att hålla ända in i mål, det är ändå en medeldistans och då måste man förvänta sig klurigheter ända in på mål, sa 19-åringen till SVT efter målgången och sammanfattade loppet så här:

– Jag har gjort det säkert och fått alla kontroller nästan klockrent, så jag är nöjd med det. Sen är frågan hur mycket fortare det går på slutet.

På slutet, när bland andra Tove Alexandersson startade, gick det mycket riktigt fortare. Men det blev dyrbara missar för storfavoriterna.

”Springer klokast”

Tove Alexandersson övertog ledningen redan vid den första kontrollen, elva sekunder före världstrean Simona Aebersold, som gick ut strax före svenskan. Men efter en miss vid den elfte kontrollen, på just kalfjäll, tappade Tove Alexandersson en dryg minut, vilket kostade henne en pallplats.

Schweiziskan Simona Aebersold, som vann långdistansen i torsdags, hade sedan guldläge att ta hem även medeldistansen. Men efter en grov miss på slutet fick schweiziskan nöja sig med en andra plats.

Vann gjorde alltså 19-åriga Hanna Lundberg.

– Hon har varit en stortalang genom alla ungdomsår. Hon har utvecklats enormt mycket de senaste åren och nu är hon på världsnivå, säger SVT:s expert Mats Troeng och fortsätter:

– Hon springer klokast av alla.

Simon Hector slutade trea

Tove Alexandersson följde upp torsdagens tredje plats med en femte i dag, 2 minuter och 22 sekunder efter Lundberg. Trea blev ryskan Natalia Gemperle, före Karolin Ohlsson som slutade fyra.

Tidigare i somras VM-debuterade Hanna Lundberg, och inför mästerskapet jämfördes hon med världsettan Tove Alexandersson.

– Absolut har vi likheter, men vi är också två helt olika personer. Jag inspireras jättemycket av henne men försöker att gå min egen väg, sa Hanna Lundberg då.

Efter dagens andra plats kliver Simona Aebersold förbi Tove Alexandersson och leder därmed världscupen, 15 poäng före svenskan. Lundberg klättrar till en tredje plats, 85 poäng bakom Alexandersson.

I herrklassen blev det också svenskt på pallen. Simon Hector knep tredjeplatsen, 36 sekunder bakom vinnaren Joey Hadorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.