Annichen Kringstad kommenterar Bragdguldet Foto: TT/montage.

Orienteringslegendaren: ”Fantastiskt kul, jätteroligt, toppen!”

Uppdaterad
Publicerad

Orienteringslegendaren Annichen Kringstad blev historisk 1981 när hon som första orienterare någonsin vann Bragdguldet. Och 38 år senare gläds hon åt att orienteringssporten fått sina andra historiska vinnare av en av svensk idrotts finaste priser.

– Jag tycker att hon absolut är en värdig vinnare. Hon har haft en fantastisk säsong som många gånger tidigare, säger hon till SVT Sport.

1981 skapade Annichen Kringstad historia. Hon blev den första orienteraren att vinna Bragdguldet. Idag, 38 år senare, var det så dags för en av sportens representanter att få erkännandet.

Den 27-åriga orienteringsstjärnan Tove Alexandersson tog hem guldet 2019.

Bragdguldet

– Det var väl fantastiskt kul, jätteroligt, toppen, säger Kringstad till SVT Sport.

Kringstad ser Alexandersson som en värdig vinnare – och en bra ambassadör för idrotten.

– Det här året har hon gjort något extra. Om jag skulle lyfta något så får det bli långdistansloppet som hon gjorde under VM i Norge där hon slog knockout på konkurrenterna och faktiskt hade nästan samma tid kilometertid som herrarna under loppet.

”Stimulans och morötter”

Alexandersson har vid sidan om orienteringen även elitsatsat på två andra idrotter. 27-åringen har även skördat framgångar i skidorientering och skidalpinism. Enligt Kringstad har den färska vinnaren av Bragdguldet en vettig strategi.

– Jag tänker att Tove är en sån otroligt klok person. Hon gör det för att hitta stimulans och morötter för att hålla igång sin egen utveckling när det gäller träning och tävling.

Kringstad minns tillbaka till 1981 då hon blev historisk som första orienterare att ta hem Bragdguldet. Hon menar på att det var en positiv känsla att få ännu ett erkännande i sportvärlden.

Ger genomslag

– Sådana här utmärkelser öppnar dörrar till andra sammanhang än bara idrotten därför att det blir sånt genomslag.

Hon sitter själv i Bragdguldets jurygrupp men kunde inte vara på plats på grund av en dubbelbokning. Detta medförde också att hon inte kunde lägga sin röst då varje jurymedlem måste vara fysiskt på plats för att rösta. Men hon följde det hela på distans och summerar – vad innebär det att en orienterare får priset igen.

– Orienteringen konkurrerar med så många andra idrotter med framgångsrika utövare. Sverige är ju en fantastisk idrottsnation. Det är bra när orientering finns med i bredare diskussioner.

Alexandersson: ”Har presterat på alla viktiga tävlingar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bragdguldet

Mer i ämnet