Tove Alexandersson och Simona Aebersold.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Simona Aebersold om framtida fajter med svenskan. Foto: Bildbyrån.

Simona Aebersold petade ner överlägsna Tove Alexandersson från toppen: ”Bra för sporten”

Uppdaterad
Publicerad

Schweiziskan Simona Aebersold bröt Tove Alexanderssons svit på nio raka segrar i totala världscupen. Men det har inte alltid varit lätt att möta den omöjliga svenskan.

– Det var så stora marginaler att det kändes som att man kämpade för en andraplats, säger den nye världscupdrottningen till SVT Sport.

I klippet ovan berättar Simona Aebersold om kommande års fajt med svenskan.

Tove Alexandersson vann världscupen nio år i rad och har dominerat orienteringssporten i många år. Men det blev ingen tionde rak seger.

Schweiziskan Simona Aebersold vann sin första totalseger.

– Det är så stort för mig att vinna totalen, det är så jämnt i världstoppen så jag har inte tagit in det ännu, säger hon till SVT Sport.

Skam den som ger sig. Efter fyra raka pallplatser varar tre av dem som tvåa – så pass dominant har Tove Alexandersson varit.

Det har inte alltid varit lätt att vara den ”eviga tvåan”, menar Aebersold.

Det var ju så stora marginaler varje gång att det kändes som att jag bara kämpade om andraplatsen. Det känns bra mentalt att veta att det finns en chans att slå henne.

Ny press: ”Gör mig nervös”

Med vinsten kommer också förväntningar och press utifrån, en press Alexandersson tidigare varit ensam om att känna.

– Nu förväntar alla sig att jag ska prestera och slåss om guldet. Det gör mig lite nervös, men jag tror det är bra för mig, säger Aebersold.

26-åringen anser att det är bra med nya vinnare i sporten.

– Jag tror det. Det blir ganska tråkigt att titta på när hon bara behöver springa ett okej lopp och ändå vinna med god marginal. Det är ganska många som kämpar om pallplatser nu vilket är bra för sporten, för då blir det spännande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.