Sveriges damer vann.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se upploppet i spelaren ovan. ”Ett statement”. Foto: SVT

Svenska orienteringsdamerna var överlägsna i världscupstafetten

Uppdaterad
Publicerad

Det var aldrig något snack.

Hanna Lundberg och Sanna Fasth lade grunden och gav Tove Alexandersson ett utgångläge med med nästan tre minuters lucka till konkurrenterna.

En lucka hon höll i och defilerade in i mål tillsammans med sina lagkamrater.

– Sanna och Hanna gjorde helt grymma lopp, säger Alexandersson till SVT Sport.

En Hanna Lundberg full av självförtroende efter fina resultat tidigare under världscupavslutningen utanför finska Kuopio gick ut offensivt.

– Jag kände mig pigg på startrakan, såg att det va ganska lätt orientering så jag tänkte att jag trycker på så får vi se hur många som hänger på, säger Hanna Lundberg om sin överlägsna prestation.

Det var ingen som lyckades hänga på svenskan som lämnade över till Sanna Fasth med en minuts lucka till närmsta konkurrent och mer därtill till de stora konkurrenterna i Norge, Finland och Schweiz.

Fasth fortsatte på den inslagna vägen och tog sig genom tallskogen utan misstag och släppte ut suveränen Tove Alexandersson med nästan tre minuters marginal till de bakomvarande.

– Vilken sträcka hon gör, och vilken stafett av det här laget! Utbrast SVT Sports kommentator Peter Jonsson.

– Det är väl egentligen skönare att jaga än att bli jagad men jag fick ta mig in i bubblan och göra mitt eget lopp, säger Fasth.

Tove Alexandersson gjorde en miss till den nionde kontrollen men kunde ändå tryggt löpa in i mål tillsammans med sina lagkamrater som segrare. Därmed avslutade hon världscupssäsongen med tre av tre möjliga segrar i Kuopio.

Bakom Tove Alexandersson blev det en kamp om andraplatsen mellan Finlands Venla Harju och Norges Andrine Benjaminsen. Norge knep den och Finland slutade trea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.