Håkan Carlsson och Tove Alexandersson. Foto: TT/Bildbyrån

Förbundskaptenen lugn inför VM: ”Tajmingen är på ett sätt bra”

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson tvingas till vila på grund av hjärtproblem. Men tack vare coronautbrottet är det ingen stress – årets VM är uppskjutet till oktober.

– Tajmingen är på ett sätt bra. Hade det varit en vanlig säsong och hon hade fått den här sjukdomen så hade det varit mitt i uppladdningen, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Orienteringsstjärnan Tove Alexandersson har varit sjuk och efter sjukdomen har hon fått problem med hjärtat. Det berättade hon själv via ett pressmeddelande tidigare i dag.

– Jag blev sjuk i slutet av mars med hög och ganska långvarig feber som främsta symptom. Jag är inte testad för covid-19, så jag vet inte om det är det jag har haft, men jag har haft en del symptom som skulle kunna tyda på det, säger hon pressmeddelandet.

”Hon får väldigt bra hjälp”

Enligt svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson genomgår Stora Tuna-orienteraren en rad undersökningar för att fastställa vad det är som är problemet.

– Det är viktigt att ta det på allvar och göra bra undersökningar. Hon får väldigt bra hjälp från det medicinska experterna så det är bara att följa utvecklingen, säger Carlsson till SVT Sport.

Svaren på undersökningar kommer tidigast i mitten av maj och svaren blir viktiga inför VM-uppladdning till mästerskapet som ska avgöras i Danmark i oktober.

– Tajmingen är på ett sätt bra. Hade det varit en vanlig säsong och hon hade fått den här sjukdomen så hade det varit mitt i uppladdningen inför den första världscupen och så vidare, säger Carlsson och konstaterar sedan lugnande:

– Nu är det långt kvar till nästa viktiga tävling så hon kan verkligen ta det med ro och inte stressa igång någonting för tidigt, vilket är superbra.

Vill ha rättvisa förhållanden inför VM

Frågan är dock om det blir något mästerskap över huvud taget i höst för orienterarna.

– Det klarnar väl mer och mer i efterhand men just nu är ju även hösten nationella tävlingar osäkra, säger Carlsson.

Skulle det gå att köra VM utan att ha en tävling innan?

– Det internationella förbundet har sagt att för att vi ska kunna köra ett VM så vill de att alla länder ska ha tre månader med vettiga förberedelser i sina hemländer, säger Carlsson.

– Det innebär det att vi måste vara igång i nationellt tävlande, annars kommer det nog inte att bli ett mästerskap.

ARKIV: Schweiziske världsmästaren i orientering slog världsrekord – på rullband (16 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.