Jenny Rissveds berättar om medaljens baksida och att hon mått psykiskt dåligt i perioder efter OS-guldet. Foto: TT.

Rissveds har mått psykiskt dåligt efter OS-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Medaljen har en baksida. Det blev Jenny Rissveds varse efter fjolårets OS-guld.

I en intervju med Sveriges Radio berättar den 22-åriga mountainbikestjärnan om hur hennes liv förändrades efter guldet i Rio de Janeiro – och inte bara till det bättre. ”Jag har mått väldigt dåligt psykiskt i perioder”, säger Rissveds.

Rissveds guldmedalj blev Sveriges andra under sommarspelen och uppmärksamheten blev enorm. Från en dag till en annan blev Rissveds ett namn på allas läppar och omställningen från en relativt anonym tillvaro har inte varit enkel.

Ökat tryck

– Mycket runt omkring mig ser annorlunda ut, trycket från media och folk som känner igen mig. På bara en tävling så förändrades väldigt mycket, men jag är fortfarande den jag var där och då. Det är kanske det som krockar, att jag inte har anpassat mig, säger hon i en intervju med Morgonpasset i Sveriges Radio.

OS i Rio de Janeiro 2016

– Jag ska vara ärlig för man behöver prata om det här, jag har liksom tappat fotfästet och tappat bort mig själv. Jag har mått väldigt dåligt psykiskt i perioder. Det pratas inte om det liksom. Har man vunnit OS ska allt vara härligt.

OS-guldet har bland annat inneburit betydligt fler framstötningar om sponsorsamarbeten och intervjuer. Men även om Rissveds enligt egen utsago direkt tackar nej till nio av tio förfrågningar har intresset emellanåt varit påfrestande.

– I en dålig period kan det få mig att få ont i magen och inte vilja någonting.

Van vid mental träning

Rissveds har jobbat med mental träning sedan 17-årsåldern, en erfarenhet som kommit henne tillgodo nu.

– Jag har vardaglig kontakt med mental tränare, både under bra och jobbiga perioder.

Rissveds berättar i Sveriges Radio att sedan hon blivit en offentlig person har upplevt att intresset för henne inte alltid är genuint.

– Ingen vill ha en del av Jenny, alla vill ha en del av mitt resultat, jag tror att det är det som är det jobbiga. Jag är en person, jag är en människa, jag är Jenny. Jag är inte bara cyklist och idrottare på högsta nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet