Cyklisten Anna Beck.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Beck om besvikelsen – trots sitt livs lopp: ”Så frustrerande!” Foto: SVT

Anna Beck åkte ut i stenhårt kval: ”Superfrustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen finalplats för Anna Beck i damernas bancykel över 3 000 meter på Paralympics.

Kvalet var stenhårt där tre världsrekord (!) sattes.

– Det känns superfrustrerande, säger svenskan till SVT Sport efter loppet.

Ett av de stora svenska medaljhoppen gjorde entré på Paralympics under torsdagen. Bancykel 3 000 meter förföljelselopp stod på agendan med Anna Beck på startlinjen.

Förutsättningarna var enkla i kvalet: De två bästa cyklisterna (av tio) går direkt till final medan trean och fyran får göra upp om bronset.

Beck ställdes mot Maike Hausberger som visade upp sig från sin bästa sida. Tyskan slog nämligen världsrekord i C2-klassen (ju lägre siffra desto större funktionsnedsättning) när hon cyklade i mål på tiden 3:49:444.

”Känns superfrustrerande”

Svenskan var drygt tio sekunder bakom och fick nervöst vänta på om tiden skulle räcka för att gå vidare. I nästa heat kom nästa världsrekord. Den här gången från kinesiskan Xiaomei Wang i C3-klassen på tiden 3:44:660.

I det sista heatet gick både brittiskan Daphne Schrager och japanskan Keiko Sugiura om Anna Beck som slutade sexa. Schrager slog då Hausbergers världsrekord i C2-klassen med tiden 3:45:133.

– Jag hade jättebra ben. Det kändes jättekontrollerat sedan blev jag omkörd. Det var så frustrerande. Jag ville gå under 3:58. Det känns superfrustrerande. Jag fick inte göra mitt lopp, säger Anna Beck till SVT Sport efter loppet.

Anna Becks frustration bottnar i att när en cyklist väl blir omkörd så får inte den bakomliggande cyklisten lägga sig i slipstream. I stället viftade funktionärer med flaggor mot svenskan som fick lägga sig högre upp på velodromen.

Wang och Schrager ställs nu mot varandra i final medan Hausberger kör om bronset mot schweiziskan Flurina Rigling.

Anna Becks främsta medaljchanser kommer senare i Paralympics.

KLIPP: Så funkar klassificeringen i Paralympics

Anja Händén och Philip Jönsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så funkar klassificeringen i Paralympics. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.