Anna Beck och Åsa Llinares Norlin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med Åsa Llinares Norlin i spelaren ovan. Foto: Bildbyrån.

Åsa Llinares Norlin om framtiden för svenska paralympier: ”Otroligt oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige stod för ett svagt Paralympics och de aktiva larmar om bristfälliga ekonomiska och sportsliga förutsättningar.

Paralympiska kommitténs ordförande, Åsa Llinares Norlin, delar den dystra bilden.

– Otroligt oroväckande. Fortsätter vi så här kommer vi inte ha några aktiva i Los Angeles, säger hon till SVT Sport.

Med 100 dagar kvar till Paralympics i Paris släppte Svenska Parasportförbundet och Paralympiska kommittén en rapport som visade att två av tre paralympier funderar på att sluta.

En ohållbar bild målades upp där paralympierna vittnade om ett svårlagt pussel där träning och jobb behövde kombineras för att ens ha en chans att utmana heltidsidrottare.

Anna Benson och Anna Beck var två av de som lyckades ta medaljer i Paris och de vädrar nu sitt missnöje.

– Vi får kämpa i uppförsbacke. Vi hänger inte med på grund av att vi behöver mer resurser, säger Anna Benson i SVT:s Morgonstudiion under tisdagen.

”Otroligt oroväckande”

De paralympiska spelen i Paris blev ett misslyckande för svensk del. För första gången på 60 år blev Sverige utan en guldmedalj. I Tokyo togs åtta medaljer, jämfört med Paris-skörden på tre.

– Otroligt oroväckande. Fortsätter vi så här kommer vi inte ha några aktiva i Los Angeles. Det är klart att vi behöver göra någonting och vi behöver göra det nu, säger hon till SVT Sport.

Llinares Norlin menar att riktade resurser krävs och efterfrågar ett bättre samarbete med både politiken och näringslivet.

– Jag skulle vilja se modiga företagare i Sverige. Vi har en fantastisk företagarkultur i Sverige. Att se ett gäng stora företag som kliver in och ger personer bättre förutsättningar och verkligen visar vilka förebilder de kan vara för varumärket.

”Det är enda sättet”

Även frågan om centraliserade satsningar har diskuterats där idrottare bor, tränar och pluggar samtidigt. Det är också något den paralympiska kommittén kommer lyfta framöver i linje med projektet Elitidrott 2030 -som görs i samarbete med SOK och Riksidrottsförbundet.

– Det är enda sättet att få till lagidrotter. En tidigare centralisering behövs. Inte ens i en storstad som Stockholm bor det tillräckligt många i aktuell ålder och aktuellt idrottsintresse för att kunna satsa.

Det finns dock lyckade exempel i vår närhet. Danmark gjorde ett strålande Paralympics där tio medaljer säkrades, varav två guld.

Om en vecka samlas ordförandena och generalsekreterarna från de nordiska länderna för att diskutera spelen i Paris.

– Det blir jätteintressant att höra vad de har gjort för något. Där tror jag att vi har mycket att lära. Vi har ett väletablerat samarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.