Sedan Daniel Tjärnqvist avslutade sin aktiva karriär 2015 har han inte haft några tränarjobb utöver juniorer på Lidingö.
Det är alltså på alla sätt något nytt han ger sig in i då han ska hjälpa landslaget och den 73-årige förbundskaptenen Timo Lahtinen att nå Paralympics i Peking 2022.
Vad ser du som den största utmaningen?
– Egentligen att förstå hur spelet är. Jag har pratat med Timo ett par gånger och han säger att det svåraste är att förstå att de inte kan åka baklänges. Det är ju egentligen det jag har gjort hela mitt liv. Samtidigt har jag jobbat mycket med att krympa ytor och det är väl mycket det som parahockey går ut på, säger Tjärnqvist.
”Jättespännande”
På fredag gör Tjärnqvist sin första samling och det blir egentligen hans första kontakt med parasport.
– Det är jättespännande och jag ser jättemycket framemot att träffa grabbarna, säger han och fortsätter:
– Jag har ju varit med i OS och stora mästerskap och vet hur det är att vara med där. Jag kan bidra med den erfarenheten. Sedan blir det en jätteutmaning att se hur parahockeyn fungerar och vad man kan komma med för hjälp där.
Sverige var med i Paralympics i Pyeongchang 2018 och den tidigare NHL-spelaren tror att man kan nå dit igen.
– Om vi får ihop gruppen och får träna de timmar vi behöver så är vi i Paralympics. Jag tror den stora utmaningen är att få ihop träningstimmarna som man behöver.