Tatyana McFadden.

Se varför Tatyana McFadden, i blått, blir diskad. Foto: TT/SVT

Här blir Tatyana McFadden diskad – men chansen att bli historisk lever

Rekordjagande Tatyana McFadden slutade trea i finalen på 400 meter.

Men den amerikanska stjärnan diskades i efterhand – och måste nu ta en pallplats i söndagens maraton för att slå rekordet som den para-friidrottare med flest medaljer någonsin.

Se varför hon diskades i klippet ovan.

Tatyana McFadden, 35, debuterade i Paralympics redan som 15-åring i Aten 2004. Hon kom till mästerskapet i Paris men hela 19 medaljer i bagaget – bara tre ifrån att bli den para-friidrottare med flest medaljer någonsin.

Hon inledde med en fjärdeplats på 800 meter men tog sedan silver på 100 meter. Och det såg länge bra ut i torsdagens 400 meters-lopp (T54).

McFadden diskades efter loppet

Amerikanskan slutade trea i finalen och trodde att hon knipit bronset.

Men McFadden diskades efteråt för att ha glidit över på en annan bana och fick därmed ingen bronspeng. Belgiskan Lea Bayekula vann 400-metersfinalen före Manuela Schär, Schweiz. Bronset gick till kinesiskan Zhou Zhaoqian.

Kan fortfarande slå rekord

Hoppet om att slå medaljrekord lever dock fortfarande. Hon fick nämligen chansen i USA:s mixedstafettlag över 4x100 meter – och där blev det en tredjeplats på fredagskvällen.

McFadden står därmed på totalt 21 Paralympics-medaljer, lika många som kanadensiska legendaren Chantal Petitclerc.

Ska hon under Paris-spelen gå förbi Petitclerc, och bli ensam om rekordet, måste hon ta medalj även i söndagens maraton. Och skulle hon lyckas vinna guld blir hon även den amerikanska para-friidrottare som tagit flest guld genom tiderna.

Alla sändningstider från Paralympics här.

Fotnot: I en tidigare version uppgavs att McFadden i och med diskningen inte längre hade chans att slå medaljrekordet, men det finns alltså fortfarande en möjlighet.