Christie Raleigh-Crossley slog till med världsrekord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christie Raleigh-Crossley om världsrekordet: ”Speciellt med mina barn på läktaren” Foto: SVT

Christie Raleigh-Crossley slog till med världsrekord: ”Superkul”

Uppdaterad
Publicerad

Det första världsrekordet har slagits på Paralympics.

Amerikanskan Christie Raleigh-Crossley slog till på parasimningens 50 m fritt S10.

Hon slog i kaklet på nya rekordtiden 27,28.

– Superkul. Senaste gången jag slog ett världsrekord var inte på Paralympics och mina barn var inte på plats. Att veta att de såg detta från läktaren gör detta så speciellt, säger en sprudlande amerikanska till SVT Sport.

Raleigh-Crossley imponerade stort i försöksheatet när hon de sista meterna tog sig förbi det gula världsrekordstrecket i tv-grafiken.

Amerikanskan tävlar dessutom i en klass ”svårare” än sin klassificering. Hon är en S9-simmare men tävlar i S10, vilket är en klass med mindre funktionsnedsättning.

Nytt världsrekord i finalen igen

I finalen fick Releigh-Crossley dock nöja sig med silver. Hon simmade på nytt på en fin tid – 27,38 – men var 28 hundradelar bakom Yi Chen. Kinesiskan stod för ett makalöst lopp och simmade över sex tiondelar snabbare än i försöken när hon satte händerna i kaklet på 27,10. Det innebar världsrekord på distansen för S10-simmare. Releigh-Crossley behåller därmed rekordet för S9-simmare från försöken.

Bronset gick till kanadensiskan Aurelie Rivard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.