Kommentatorer och experter under Paralympics. Övre raden från vänster: Marco Berggren (rugby), Anne Forsell (simning), Jacob Hård (kommentator), Victor Alexandersson (vollyboll), Fabian Rignell (bordtennis), Mark Blake (fotboll). Nedre raden från vänster: Niklas Andersson (kommentator), Peter Ojala (tennis), Sebastian Forsén (basket), Ola Bränholm (kommentator). Saknas på bilden AnnaMaria Jansson och Niklas Elmers

De kommenterar från Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Fyra kommentatorer guidar tillsammans med åtta olika experter er igenom livesändningarna från Paralympics i Rio. Flera tror på svenska medaljer i ”sin” idrott. – Både Per Jonsson i längd och och Jeffrey Ige i kula ligger bra till, säger Jacob Hård.

Jacob Hård, kommentator

Vilka sporter kommenterar du?

– Friidrott.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få prova något helt nytt. Vet inte riktigt vad jag ska förvänta mej.

Tror du att du får kommentera någon svensk medalj?

– Ja, det tror jag. Både Per Jonsson i längd och och Jeffrey Ige i kula ligger bra till.

Vad är det häftigaste med Paralympics?

– Kombinationen av idrottsglädje och riktigt vass elitidrott.

AnnaMaria Jansson, kommentator

Vilka sporter kommenterar du?

– Bordtennis, rullstolstennis, fotboll 5-a-side och volleyboll

Vad ser du mest fram emot?

– Att följa bordtennisen och rullstolstennisen hela vägen från start till mål, det kan låta som en självklarhet, men eftersom bilderna ”hem” från Paralympics är mycket mer begränsade än från ett OS så känns det som en ynnest.

Tror du att du får kommentera någon svensk medalj?

– Jag både tror och hoppas att Anna-Carin Ahlquist försvarar sitt guld från London och att hennes, förhoppningsvis, starka spel inspirerar resten av laget. Jag tror dessutom att Stefan Olsson har alla möjligheter att gå riktigt långt i tennisen.

Vad är det häftigaste med Paralympics?

– Att överraska hjärna och öga med helt nya intryck. Att få imponeras mer än du trodde var möjligt. Att få vara del av något större än ”bara” ett idrottsmästerskap, nämligen ett mästerskap som gör skillnad. Jag både tror och hoppas att Anna-Carin Ahlquist försvarar sitt guld från London och att hennes, förhoppningsvis, starka spel inspirerar resten av laget. Jag tror dessutom att Stefan Olsson har alla möjligheter att gå riktigt långt i tennisen.

Ola Bränholm, kommentator

Vilka sporter kommenterar du?

– Rullstolsbasket, rullstolsrugby, 5-mannafotboll (synskadade), 7-mannafotboll (rörelsehinder)

Vad ser du mest fram emot?

– Att följa det svenska laget i rullstolsrugbyn blir väldigt roligt. Sen blir femmannafotbollen en häftig bekantskap, bara att tänka sig att spela fotboll utan att se någonting alls är ju för mig ogreppbart.

Tror du att du får kommentera någon svensk medalj?

– Då jag fokuserar på lagsporterna och då vi tyvärr inte har någon TV-produktion från goalball så står mitt hopp till rugbylaget. Det är inte troligt, men inte heller helt omöjligt att laget kan tampas om en semifinalplats och därmed spel om medaljerna.

Vad är det häftigaste med Paralympics?

– Jag var på plats i Sotji och blev hänförd över alla dessa brutalt häftiga idrottare. Bredden är inte lika stor som i OS men nivån på de allra bästa är otroligt hög i alla sporter. När man dessutom vet under vilka förutsättningar många har nått toppen i sina sporter så blir man både lycklig och fascinerad.

Niklas Andersson, kommentator

Vilka sporter kommenterar du?

– Jag kommenterar simningen. Eventuellt judo beroende lite på hur det går för Sverige i grenen.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser nog allra mest fram emot 100 meter bröstsim i klassen SB11 där Maja Reichard har en fin chans att försvara sitt guld från London.

Tror du att du får kommentera någon svensk medalj?

– Jo, mycket talar för att Maja tar medalj på 100 meter bröstsim, hon har dessutom flera andra fina chanser också. Sen får förstås fler svenska simmare gärna överraska!

Vad är det häftigaste med Paralympics?

– Det häftigaste med Paralympics är ju att det är det allra största som deltagarna är med om. Sen känns det som att det finns så mycket glädje på och runt tävlingsarenorna, inte bara hos dom som får kliva upp på prispallen.

Expertkommentatorer:

Marco Berggren, rugby

Anne Forsell, simning

Victor Alexandersson, vollyboll

Fabian Rignell, bordtennis

Mark Blake, fotboll

Peter Ojala, tennis

Sebastian Forsén, basket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.