Cyklisten Anna Beck

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ cyklisten Anna Beck under ett tufft träningspass. Foto: SVT

Paralympiern Anna Beck om utmaningarna i svåra grenen: ”Panik när man inte känner någonting”

Uppdaterad
Publicerad

Fram till 25 års ålder trodde Anna Beck att hon bara var klumpig och dålig på sport. Det visade sig att hon hade en medfödd nervsjukdom. Nu är 44-åringen en av världens bästa paracyklister. Men utmaningarna finns kvar.

– Ibland tappar jag känseln helt i ena foten, berättar hon i SVT Sports nya dokumentär.

Cyklisten Anna Beck har tagit VM-guld i både linjelopp och tempolopp samt ett Paralympics-silver i tempo. Men hon tävlar också i velodrom och för Beck, som har nervsjukdomen Charcot-Marie-Tooths sjukdom (CMT), ligger den stora utmaningen just i den grenen.

– Den stora skillnaden mellan velodrom och landsväg för mig är startmomentet och den explosivare delen i början. Det är min stora utmaning, säger Anna Beck.

Kroppen svarar ibland inte

Sjukdomen CMT gör att musklerna förtvinar långsamt och påverkar Becks reflexer. I SVT Sports nya minidokumentär ”Den klumpiga världsmästaren” får tittaren bland annat följa henne under ett träningspass på Sveriges enda velodrombana, som finns i Falun. När startmomentet ska övas blir det besvärligt.

– Du har bara en växel så den du startar på är tung och jag är inte speciellt explosiv, berättar hon.

Men det är inte bara explosiviteten som är problemet. Nervsjukdomen gör så att kroppen ibland inte alls svarar som hon vill.

– Ibland när jag kör, det hände på VM 2023, så tappar jag känseln helt i ena foten. Det har hänt flera, flera gånger. Speciellt när jag ska tävla så är det ju panik när man inte känner någonting.

I SVT Sports nya sportdok ”Den klumpiga världsmästaren” får tittaren följa Anna Beck i träningsvardagen och höra cyklisten själv berätta sin historia om vägen till världstoppen. Se alla fyra Sport-dok: Paralympics här.

FAKTA: ANNA BECK

Född: 24 november 1979 (44 år).

Klubb: Skoghalls CK Hammarö.

Tidigare meriter (urval): VM-guld i linjelopp 2017, 2018, och 2021, VM-guld i tempolopp 2018 och 2021. Silver i tempolopp från Paralympics 2021.

Sjukdom: Har en medfödd nervsjukdom som kallas Charcot-Marie-Tooths sjukdom (CMT), en neuromuskulär diagnos som gör nervbanorna svagare.

Aktuell: Tävlar i Paralympics 2024 i Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.