Parasporten hårt drabbad av pandemin – tappat 40 procent av utövarna

Uppdaterad
Publicerad

Corona har haft stor påverkan på idrotten, särskilt parasporten där förbundet uppskattar att de har tappat över 40 procent av utövarna i pandemins fotspår.

– Vi har drabbats väldigt hårt bland våra deltagare, säger Åsa Llinares Norlin, paraförbundets ordförande.

Parasporten har drabbats hårt under corona. Förbundet uppskattar att de har tappat över 40 procent av sina utövare under pandemin.

– Jag tror att det är flera skäl i det. Dels så finns det en inbyggd problematik i många som har en funktionsnedsättning, att man också är mer sårbar och därför behöver hålla sig undan. Men sen är man också många gånger beroende av andra personer för att få till sin idrottsaktivitet. Alltifrån färdtjänst till assistenter och annat och den närheten ska man då också ha undvikit, säger Åsa Llinares Norlin, paraförbundets ordförande.

”Har drabbats väldigt hårt”

Främst är det breddidrotten som har drabbats i pandemins fotspår men även eliten har påverkats. Trupperna till paralympics har blivit mindre och för första gången på nästan 20 år saknar Sverige ett parahockeylag då de misslyckades i kvalet.

– Vi har drabbats väldigt hårt bland våra deltagare. Det finns ett sätt att räkna där man tittar på deltagare och deltagartillfälle och där har vi tappat upp emot 80 procent, säger Llinares Norlin.

Så ska de vända trenden

Nu ska förbundet försöka vända den nedåtgående trenden.

– Jag tror att vi verkligen behöver hjälpa och stötta både våra distrikt men också våra föreningar i att kunna ta upp telefonen och stämma av, höra av och verkligen peppa. Se till att skapa trygga miljöer för personer att komma tillbaka.

– Men jag tror att vi får vara lite mer ”hands on” nu i att få tillbaka de här personerna så tror jag att vi sakta men säkert kan bygga upp det igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.