Zebastian Modin en av tre svenska åkare på Para-VM Foto: Bildbyrån

Svenska truppen till para-VM släppt

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska truppen till para-VM i längdskidor och skidskytte har släppts.

Rutinerade Zebastian Modin är en av tre åkare som är uttagna.

Han får sällskap av två debutanter i Louise Perottosdotter och Ellen Westerlund.

Para-VM i Östersund inleds den 20 januari 2023 med en öppningsceremoni. Det är nu klart vilka tre åkare som hemmapubliken kommer få heja fram under mästerskapet.

VM-meriterade Zebastian Modin, som har sex VM-medaljer sedan tidigare, är truppens veteran. Utöver VM-medaljer har han också åtta paralympiska medaljer.

– Zebastian är unik. Han slog igenom 2010 och har sedan dess aldrig haft en dålig säsong, jag är djupt imponerad av hans målmedvetenhet och vilja att alltid bli bättre. I säsongsupptakten visade han att han tagit ytterligare kliv i sin åkning, om allt stämmer kommer han slåss om medaljerna i Östersund, säger svenska förbundskaptenen Leif Larsson i pressmeddelandet.

16-årig debutant uttagen

Modin får sällskap av två debutanter i truppen, nämligen Louise Perottosdotter, 25, och Ellen Westerlund, 16. Westerlund debuterade i världscupen i mitten av december. Bägge tävlar i klassen LW9 vilket innebär att man oftast har funktionshinder i armar eller ben.

– Ellen är ett framtidsnamn. Hon tog sig till sprintfinal i världscupdebuten och har på väldigt kort tid visat hög kapacitet. Hon har precis börjat skidgymnasiet i Lycksele och det ska bli spännande att följa hennes utveckling de kommande åren. Vi ska komma ihåg att båda tjejerna är mästerskapsdebutanter och det här kommer vara en viktig erfarenhet i deras framtida utveckling, säger Larsson.

Mästerskapet sänds i SVT.

KLIPP: Silver till Zebastian Modin (12 mars 2022)

Svenska truppen

Zebastian Modin, Östersunds SK

28 år

Östersund

Tävlingsklass: B1

Mästerskapsmeriter: 

8 paralympiska medaljer, 4 silver och 4 brons

6 VM-medaljer, 2 guld, 3 silver, 1 brons  

Zebastian Modin missade det senaste världsmästerskapet som gick i Lillehammer 2022 (framflyttat två år) på grund av covid-19. 2019 i Prince George, Kanada, var han däremot med och tog guld i sprint tillsammans med Emil Jönsson Haag.  

Louise Perottosdotter, Lima IF

25 år

Lima

Tävlingsklass: LW9

Ellen Westerlund, Vårby IK  

16 år

Örnsköldsvik

Tävlingsklass: LW9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.