Jonas Jacobsson och Åsa Llinares Norlin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se inslaget om kritiken mot Sveriges paralympiska kommitté. Foto: TT/Bildbyrån

Sveriges paralympiska kommittés ordförande svarar på kritiken: ”Självklart behöver vi vara självkritiska”

Publicerad

Den danska förbundskaptenen i skytte Jonas Jacobsson ser flera brister i det svenska arbetet efter ett svagt Paralympics. Nu svarar svenska paralympiska kommittén på kritiken.

– Vi behöver självklart vara självkritiska, med all rätt. Vi har sett det här över tid, säger ordförande Åsa Llinares Norlin till SVT Sport.

Sverige tog bara tre medaljer i Paralympics, Danmark tog tio. Svenska paralympiska kommitténs ordförande Åsa Llinares Norlin med utövare larmade om bristfälliga ekonomiska resurser. Sveriges främste paralympier genom tiderna Jonas Jacobsson, som nu jobbar åt danska förbundet, såg i stället brister i det svenska arbetet.

Nu svarar hon på kritiken.

– Med all rätt behöver vi titta på oss själva i hur vi kan bli bättre, jag håller med Jonas att det handlar inte bara om pengar utan att få mest pang för pengarna, säger Llinares Norlin.

Jacobsson menade att det saknas kompetens och efterlyser att fler gamla och lyckosamma paraidrottare tas in i roller inom förbunden, något som varit en stark framgångsfaktor för Danmark men Sverige nästan helt saknar.

– Ja... till viss del har vi det. Sen om det är så uttalat, det kan inte jag svara på, säger Llinares Norlin.

Han anser också att det kan behövas bytas ut folk på ledande positioner i Sverige.

– Vi ska göra en utvärdering nu och det får den visa om det är så att vi saknar kompetens eller inte har tillräckligt. Då får vi ta till oss det och se vad vi behöver göra för att utvecklas, säger hon.

Om mindre än en vecka samlas ordförandena och generalsekreterarna från de nordiska länderna för att diskutera spelen i Paris.

– Jag vet inte hur Danmark jobbar. Vi måste se var framgångsfaktorerna är och det behöver vi kolla med dem som organisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.