Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska världsmästaren i parkour drömmer om OS Foto: Cecilia Ingman

Svenska världsettan om sporten som ökar lavinartat: ”Alla tycker det är skitläskigt”

Uppdaterad
Publicerad

Parkour är en av de snabbast växande sporterna i Sverige.

Nu hoppas Miranda Tibbling på att sporten ska få OS-status.

– Sporten bara växer mer och mer i alla länder, och det är fantastiskt kul, säger den svenska världsmästaren i speed till SVT Sport.

80 procent mentalt. 20 procent fysiskt. Så beskriver Miranda Tibbling från Järna utanför Södertälje, sportens utmaningar för att lyckas.

Det gäller inte bara att hoppa över och klara svåra hinder – du måste framförallt våga göra det.

– Det är en av de sporterna som är svårast mentalt. Du kan vara jättebra och ha en jättebra spänst. Men det gäller att komma över den biten att det är skitläskigt. Alla tycker det är skitläskigt. Det gäller bara att kunna hantera det. Det är inte lätt att göra volter på asfalt. Det är stenhårt. Du måste vara hundra procent fokuserad, säger hon.

Kan livnära sig på sporten

Redan som 19-åring vann hon VM-guld och nyligen vann Tibbling, som numera kan livnära sig på sporten, världscupen.

– Det är kul att många ser det som ren riktig sport nu och vill kolla. Sporten bara växer mer och mer i alla länder, och det är fantastiskt kul, säger Miranda Tibbling, som drömmer om att parkour ska bli en del av OS-familjen.

Nästa år tar IOK, Internationella olympiska kommittén, beslut om sporten ska få OS-status till 2028.

Hoppas på fler tjejer

Skulle det inte ske så länge Miranda håller på – finns det ändå hopp.

– Det finns en ny generation som är på väg uppåt nu. Jag hoppas att det kommer in lite mer tjejer. Det är inte så många tjejer i Sverige som kör. Jag längtar till det kommer fler. Det behövs, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.