• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån

Statistik: Medaljrekord för Sverige i Peking

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli ett minst sagt roligt svenskt OS i Peking.

Enligt en statistisk prognos från företaget Gracenote kommer Sverige ta totalt 19 medaljer – sex guld, sex silver och sju brons.

Det är fler än någonsin tidigare.

OS 2018 i Pyeongchang var en blågul succé när 14 medaljer samlades ihop, varav hela sju guld. I Peking i februari spår visserligen Gracenote att det blir färre guld. Däremot skulle 19 medaljer vara nytt svenskt medaljrekord. Som mest har det blivit 15 OS-medaljer, i Sotji 2014.

Den svenska medaljfördelningen väntas bli sex guld, sex silver och sju brons och det kommer vara damerna som står för den största delen av skörden – framför allt i skidspåren.

OS i Peking 2022

För fyra år sedan kammade de svenska skiddamerna hem sex medaljer och nu väntas de plocka hem åtta stycken med Jonna Sundling i täten. Sundling tippas ta guld i sprint och även i damernas sprintstafett är ett guld att vänta.

Övriga förväntade guldmedaljörer är skidskytten Hanna Öberg (15 kilometer), herrarnas curlinglag, skridskoåkaren Nils van der Poel (10 000 meter) och freeskiingåkaren Oliwer Magnusson (big air).

Ett topputfall

En som skulle vara nöjd med 19 medaljer är SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– Skulle vi hamna i närheten av det så skulle jag bli fantastiskt glad. Men det vore över förväntan, det är svårt att sätta ett topputfall som ett realistiskt mål. Det skulle jag inte göra idag men det får vi se när vi har truppen klar i mitten av januari, säger han till SVT Sport.

Gracenote har inför varje OS sedan 2010 sammanställt en virtuell medaljliga där prognosen bland annat baseras på resultat i tidigare OS, VM och världscuper. Eftersom Gracenote använder sig av enbart statistik är det värt att notera att Linn Svahn tippas ta två medaljer. 21-åringen är skadad och går en kamp mot klockan för att bli redo till OS.

Norge, som var framgångsrikast 2018, tippas återigen dominera i OS. 22 guld och totalt 44 medaljer är Norges förväntade facit – där hela 30 medaljer är att vänta i längdskidor och skidskytte.

100 DAGAR KVAR TILL OS: Hon tar OS-guld – när skidlandslaget tippar:

Sveriges 19 medaljer enligt Gracenote

Längdskidor

Guld: Sprint, Jonna Sundling

Guld: Sprintstafett, damer

Silver: 2x7,5 kilometer skiathlon, Ebba Andersson

Brons: 2x7,5 kilometer skiathlon, Frida Karlsson

Brons: Sprint, Linn Svahn

Brons: 10 kilometer klassiskt, Linn Svahn

Brons: Stafett 4x5 kilometer, damer

Brons: 30 kilometer fristil, Frida Karlsson

Skidskytte

Guld: 15 kilometer distans, Hanna Öberg

Silver: 10 kilometer sprint, Martin Ponsiluoma

Brons: Stafett 4x6 kilometer, damer

Curling

Guld: Herrar

Silver: Damer

Silver: Mixed, dubbel

Skridskor

Guld: 10 000 meter, Nils van der Poel

Silver: 5 000 meter, Nils van der Poel

Freeskiing

Guld: Big air, Oliwer Magnusson

Silver: Skicross, Sandra Näslund

Alpint

Brons: Mixed, lag

Topp 10 i medaljligan

1. Norge, 44 medaljer (22 guld)

2. ROK (Ryska olympiska kommitténs lag), 38 medaljer (14 guld)

3. Tyskland, 27 medaljer (11 guld)

4. USA, 24 medaljer (7 guld)

5. Nederländerna. 21 medaljer (12 guld)

6. Schweiz, 21 medaljer (7 guld)

7. Kanada, 21 medaljer (4 guld)

8. Sverige, 19 medaljer (6 guld)

9. Frankrike, 18 medaljer (4 guld)

10. Österrike, 16 medaljer (4 guld)

Fotnot: Gracenote rankar länder efter antal medaljer. Men i den faktiska medaljligan i OS rankas länderna efter antal guld. Används Gracenotes prognos med rankning efter guld hamnar Sverige på sjunde plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet