Foto: Scanpix.

Polen och Ukraina rasar mot rasism-reportage

Uppdaterad
Publicerad

Här i Polen och i Ukraina har det blivit heta och ilskna reaktioner på BBC:s reportage om våldsamma fotbollshuliganer och rasistiskt våld och uppmaningen att mörkhyade personer inte ska besöka fotbolls-EM. Både Ukrainas och Polens regeringar begär en officiell rättelse från BBC.

I uttalanden från inrikes- och sportministerierna i Polen och Ukraina sägs att brittiska BBC:s reportage lyfter fram enstaka fall med våld och rasism, men Polens och Ukrainas regeringsföreträdare säger att reportaget överdriver problemen.

Den vanligaste reaktionen här i Polen och i Ukraina är att problem med huliganer och rasism runt fotbollen är något som i lika höga grad i andra europeiska länder.

Fotbolls-EM 2012

-Främlingsfientlighet och rasism vid fotbollsmatcher är ett problem för hela Europa, inte enbart något som berör Polen eller Ukraina, säger Mikolaj Piotrowski från UEFA:s organisationskommitté i Warszawa.

-I reportaget uttalar sig en tidigare spelare från England som aldrig besökt vårt land, vi välkomnar honom och hans familj. Vi garanterar hans säkerhet och han ska se att vi är ett vänligt land, säger Malgorzta Wozniak, talesperson för Polens inrikesministerium.

”Vanligt med ”jude” och ”neger”

Samtidigt är det uppenbart att det finns problem med just huliganer och rasism runt fotbollen. Organisationen Never again arbetar med att dokumentera och också bekämpa våld och rasism i både Polen och Ukraina, och organisationen har inför EM fått stöd från UEFA.

-Tyvärr så är det vanligt att publiken, men ibland också spelare och tränare använder ”jude” och ”neger” som skällsord mot motståndare. Det är så vanligt i Polen att alla inte inser att det är rasism, berättar Jacek Purski från Never again.

-Det händer att högerextrema använder den upphetsade atmosfären i klackarna på fotbollsmatcher och sjunger nynazistiska sånger, eller använder rasistiska och högerextrema symboler, och det är tragiskt, tycker Jacek Purski. Polen drabbades hårt av nazismen och andra världskriget, och ändå finns det fortfarande stark antisemitism i Polen, menar han.

Hoppas slippa ”jobbiga scener”

I både Polen och Ukraina har högerextrema grupper försökt att använda fotbollssupportrar som en rekryteringsbas för sina politiska syften. I Ukraina har rika klubbägare köpt in flera spelare från Nigeria och andra afrikanska länder, och i Ukraina används ofta rasistiska tillmälen mot svarta motståndarspelare.

Från det Europeiska fotbollförbundet UEFA säger de ansvariga Mikolaj Piotrowski i Warszawa och Markian Lubkivskij i Kiev att problemen främst finns vid matcher mellan klubblag i de nationella serierna.

Vid EM-matcher är det dyrare biljetter och betydligt mer kontroller och en delvis helt annan publik, därför hoppas organisatörerna av UEFA i Polen och Ukraina att det inte ska bli scener som i BBC-reportaget vid de kommande EM-matcherna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2012

Mer i ämnet