VM-rally i Umeå hotat – kan flyttas: ”Vi gör allt vi kan”

Uppdaterad
Publicerad

För sex veckor sen skulle Svenska Rallyt ha presenterat de nya sträckorna uppe i Umeå, men de är ännu inte klara.

Och nu kan rallyt flyttas från Umeå och Sverige, rapporterar VK.

– Vi är under press, säger Glenn Olsson, vd för Rally Sweden till VK.

I börjar av juli blev det klart att Svenska Rallyt flyttas från Värmland upp till Umeå. Sen dess har organisationen jobbat hårt för att få till de nya sträckorna, Men det har gått trögt, främst på grund av att förhandlingarna med flera markägare varit besvärliga.

Rallyt avgörs 24-27 februari nästa år. Och det är oroväckande att tillstånden för att tävla på de nya sträckorna fortfarande lyser med sin frånvaro.

VM-rallyt i Umeå

”Vi jobbar på alla fronter för att lösa våra problem och gör allt vi kan för att möjliggöra ett vm-rally i Sverige och Umeå”, skriver Glenn Olsson, vd för Rally Sweden, i ett sms till SVT Sport.

I en mejlväxling med Länsstyrelsen i Västerbotten, som VK tagit del av, skrev Glenn Olsson bland annat så här 27 november:

”Nästa vecka är lite av ödesveckan för oss med tillstånden från samebyar, skogsbolag mm. 7 december kommer Internationella Bilsportförbundet och WRC Promoter till Umeå pga av de bekymmer vi har. Om jag då inte kan garantera att vi kan köra ett VM-rally kring Umeå är sannolikheten stor att de tar över processen och bestämmer en annan arrangör, mest troligt blir det då Finland.”

Under tisdagen bekräftade Olsson, för VK, att de haft möten med Internationella bilsportförbundet.

– Vi har haft möten hela dagen, säger han, till tidningen.

Men Olsson berättar även att Internationella bilsportförbundet ännu inte tagit över processen.

– Nej, det har de inte gjort men vi är under press. Vi är inte vana att vara sena, det är en ny situation för oss.

Så än så länge är inte hoppet ute om ett VM-rally i Umeå nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-rallyt i Umeå

Mer i ämnet